Povratak

Kila (hernija) - odluka o operaciji

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
JelenaPejic


Odgovara:
Jelena Pejić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam maltezera starog 6 godina.Prije tri dana smo bili u veterinara jer smo mu primjetili kvrgu i dijagnoza je kila. Ona mu ne smeta na dodir, niti na nijedan način ne pokazuje da mu smeta. Veterinar je predložio da mu je operiramo jer bi mu kasnije mogla smeteti. Molila bih vaše mišljenje o tome, da li da to pratimo da li raste, jer nije velika, dužine je oko 3,5 cm i širine oko 1,5 cm. Također koliko taj zahvat traži oporavka vremenski i koliko košta. Nela

O: Kila ili hernija predstavlja prolazak trbušnih organa kroz otvor. S obzirom na način prolaska, postoje unutarnje hernije (u susjedne trbušne prostore) i vanjske hernije (kroz otvor pod kožu). S obzirom na položaj hernije, ona može biti ingvinalna i trbušna. Hernija može biti manja te sadržavati samo manji dio masnog tkiva i u takvom slučaju ne smeta životinji niti predstavlja  zdravstveni problem, više estetski. U slučajevima prolaska dijela organa kroz otvor problem je za zdravlje životinje, izrazito je neugodna i zahtijeva obaveznu operaciju.

U Vašem slučaju konkretno, ukoliko psa ne smeta, ne morate raditi operaciju, no uzmite u obzir i veći rizik moguće operacije kad pas bude u starijoj dobi. Naravno, postoji mogućnost da mu ni neće smetati, no to ne možemo ovako unaprijed znati.

Operativni postupak ima fazu oporavka nakon anestezije, koja traje do 24 sata, te nakon toga slijedi faza zaraštavanja rane oko 14 dana gdje treba obratiti pozornost da se rana ne dira, liže i gricka kako bi neometano i pravilno zarasla. Trošak operacije ovisi o više faktora i nju određuje veterinar koji ju obavlja tako da Vam tu nažalost ne mogu pomoći.

S obzirom na činjenicu da iz ove perspektive nisam u mogućnosti dati prognozu bez dijagnostičkog pregleda, možete potražiti i drugo mišljenje kod drugog veterinara ili eventualno ukoliko ste u mogućnosti posjetiti  Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju na Veterinarskom fakultetu kako bi Vam nakon pregleda savjetovali koja je opcija inidicirana u slučaju Vašeg ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr