Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mojoj kuji amstaffa, staroj 2 mjeseca, dijagnosticiran je lipom veličine oraha. Ništa opasno, no zanima me postupak uklanjanja lipoma, kojeg definitivno treba ukloniti iz estetskih razloga jer je dosta vidljiv okom. Zanima me postupak, komplikacije i najviše kolika je neka okvirna cijena tog zahvata. Hvala puno na pomoći i nadam se brzom odgovoru. Pozdrav, Dian

O: Lipomi su najčešći tumori vezivnog tkiva koji se pojavljuju na koži ili ispod kože. To su mekane, okruglaste, bezbolne mase, obično prisutne ispod kože, no ponekad se prošire između vezivnog u dublja tkiva i mišiće.

Obično su benigni, ne inficiraju okolna tkiva, ne metastaziraju u druge dijelove tijela. Narastu do određene veličine i kao takvi ostaju. Većinu lipoma nije potrebno odstranjivati. U određenim slučajevima, lipomi mogu narasti u tolikoj mjeri da ometaju normalnu funkciju tijela psa, kada je i indicirano kirurški ih odstraniti.

Lipomi mogu biti pojedinačni (solitarni) ili se pojavljivati u većem broju (lipomatoza). Položaj lipoma nije predodređen te se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela. Jednom kada se pojavi, karakterizira ga spori rast do određene veličine, poslije koje se rijetko povećava.

Lipom se dijagnosticira patohistološkom pretragom te utvrđivanjem određenih stanica (zrele masne stanice s povećanom razinom enzima lipoproteina lipaze) u preparatu.

Uklanjanje lipoma se savjetuje kada je on velik i kada vrši pritisak na druge organe, odnosno iz određenih estetskih razloga. Sam operativni zahvat se provodi u općoj anesteziji. Postupak uklanjanja ovisi o položaju lipoma. Zahvat se svodi na činjenicu da je potrebno odvojiti lipom od ostalog (nezahvaćenog) tkiva, po potrebi postaviti ligature na krvne žile te zatvoriti ranu. Konci se iz rane vade nakon 10. dana.

Cijeljenje rane je individualne prirode - kvalitetnije je u mladih životinja, dobro držanih životinja, te u onih koje su u dobroj kondiciji. Kod starijih ljubimaca taj period je nešto duži. Stoga, i sam oporavak različito dugo traje.
 
Za vrijeme oporavka treba voditi računa da je rana čista i suha i treba provjeravati bar dva puta dnevno znakove infekcije, pojave otekline, crvenila i iscjetka. Malo crvenila ili pojava blage otekline smatra se normalnim, no krvarenje, iscjedak ili otvoreni rubovi rane (što će se dogoditi ako šavovi popuste ili ih pas prijevremeno skine) svakako zahtijevaju posjet veterinaru. Za sprječavanje grickanja i lizanja rane psu se stavlja poseban okovratnik.

O svim drugim informacijama, kao što su cijena samog zahvata ili detaljnije o samom zahvatu, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru.

OZNAKE: