Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Živim na Korčuli. U obitelji nas je četvero: mama, tata, seka i ja. Htjela bih mamu i tatu nagovoriti da mi kupe psa. Htjela bih da taj pas bude privržen svom vlasniku i obitelji. Trebao bi biti manja pasmina i ne imati dugu dlaku. Imamo ženku Engleskog setera staru tri godine. Ne znam da li bi bilo bolje da taj pas bude mužjak ili ženka, pa mi molim Vas to napišite. Još bih vas zamolila da napišete nešto o pasmini koju napišete, koliko se voli kretati, koliko bi šetnje trebale biti duge te kojom bi ga hranom trebalo hraniti.
Unaprijed zahvalna,
Anja.

O: Postoji više od par stotina vrsta pasa - kako među tolikima izabrati pasminu koja će se možda Vama svidjeti i o kojoj se morate Vi binuti sljedećih 10-tak godina? Psi se dijele u tri veličine: male ili mini pasmine (do 10 kg), srednje ili medium pasmine (od 10-25 kg) i velike ili maxi pasmine (od 25 do 70 kg). Da li želite malu pasminu kao što su toy-pudle, pinčevi, čivave ili nekog iz razreda srednjih pasmina kao što je bigl, hrvatski ovčar, koker? Već smo i ranije u odgovorima naših veterinara pisali o mnogim malim pasminama, pa bi bilo dobro da potražite po naslovima one koje Vas zanimaju.

Naveli ste da imate ženku engleskog setera, preporučili bismo da novi ljubimac također bude ženka, jer u slučaju da odaberete mužjaka imat ćete probleme u periodu tjeranja Vaše seterice. Tjeranje kod kuja traje oko 20-tak dana i tada su vrlo atraktivne za mužjake i moguće je da dođe do oplodnje i neželjenih štenaca - križanaca.

Da bi se odlučili za pasminu, trebalo bi posjetiti izložbe pasa ovog proljeća u Hrvatskoj ili nabaviti knjigu o pasminama ili potražiti na internetu stranice (sa slikama) na kojima ćete pronaći detaljan opis svake vrste. Započnite sa stranicom Hrvatskog kinološkog saveza gdje možete naći opis naših autohtonih pasmina kao što je dalmatinski pas, hrvatski ovčar, istarski kratkodlaki gonič, posavski gonič i tornjak. Zašto ne odabrati jednu od naših pasmina koje su uzgojene i odgajane u našoj zemlji i našim klimatskim uvjetima? Sve navedene pasmine su vrlo dobre i privržene članovima porodice s kojima žive, dobri su čuvari naših domova, zdravi i otporni, vole se šetati (minimalno 1-2 sata dnevno).

Od hrane preporučili bi sve superpremium hrane kao što su Eukanuba, Royal Canin, Hill's, Alleva. Na svakom pakiranju suhe hrane imate tabelu koja upućuje koliko trebate grama suhe hrane dati svom psu u ovisnosti o njegovoj veličini i dobi.

OZNAKE: