Povratak

Spava li moj pas previše? | Važnost redovnog hranjenja šteneta i hipoglikemija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Jučer sam kupio pomeranca, njemački špic i primjetio sam da dosta spava. Znači li to da je bolestan ili mu je to uobičajeno? D. S.

O: Štenci spavaju u prosjeku ukupno 18 do 20 sati zbog toga što se njihov organizam intenzivno razvija. Kada su budni, aktivni su, igraju se i istražuju i upoznaju okolinu. Često se događa da se izmore i zaspu usred igre. Odrasli psi spavaju kraće, u prosjeku 8 do 15 sati. To opet ovisi o temperamentu, veličini i dobi psa. Psi vrlo velikih pasmina spavaju nešto više nego male pasmine. Stariji psi također uglavnom više spavaju. Kako štenci rastu, skraćuje se i dužina spavanja, a s navršenih godinu dana uspostavi se rutina koja je  tipična za odrasle pse.

Kada pas, bez obzira na to radi li se o štenetu ili odrasloj životinji, previše spava i letargičan je, a uz to ima i druge simptome poput otežanog disanja, proljeva, povraćanja, iscjedka iz nosa i očiju i slično, treba ga odvesti kod veterinara. Sve što je navedeno, mogu biti simptomi bolesti pa je zbog toga važno da se napravi pregled i na temelju  nalaza postavi dijagnoza.

Osim toga, treba voditi računa i o tome da se štene redovito hrani. U dobi do 4 mjeseca štenci trebaju imati četiri obroka dnevno, a nakon navršenog četvrtog mjeseca starosti može se davati 3 obroka na dan. Nakon navršenih 7 mjeseci, psa se može nastaviti hraniti s dva obroka dnevno. Osim broja obroka treba poštivati i propisanu dnevnu količinu hrane. Ukoliko hranite psa sa gotovom dehidriranom hranom, dnevna količina hrane je navedena na pakiranju, a  nju se dijeli onoliki broj obroka koliko dajete tijekom dana. Razlog zbog kojeg treba voditi računa o redovitom hranjenju šteneta je, između ostalog, i to što se zbog neredovitog hranjenja može razviti hipoglikemija.

Hipoglikemija se definira kao stanje u kojem je razina glukoze (šećera) u krvi nenormalno niska. Prvi organ koji je zahvaćen kada se razina šećera spusti prenisko je mozak zbog toga što on nema sposobnost deponiranja glukoze, a ona mu je potrebna za funkcioniranje. Hipoglikemija kod štenaca se javlja zbog toga što njihov organizam ima slabiju sposobnost pohranjivanja energije nego organizam odraslih pasa. Zbog toga im je potrebno davati više obroka dnevno. Simptomi hipoglikemije uključuju slabost, letargiju, nervozu, nekoordinirane pokrete, tresenje, a u težim slučajevima dolazi i do nesvjestice.  

Savjetujem Vam da posjetite veterinara koji će pregledati psa i dati Vam daljnje upute o  pravilnoj prehrani, ali i o potrebnim cijepljenjima i čišćenju od crijevnih parazita.

Ukratko, u ovakvim slučajevima, preporuka struke je da se tumori uklone te da se ujedno napravi i sterilizacija. Savjetujem Vam da  o svemu još dodatno razgovarate sa veterinarom koji liječi Vašu ljubimicu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr