Povratak

Kombiniranje dehidrirane hrane i mesnog obroka za psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam štene srednjeazijskog ovčara, staro dva i pol mjeseca i hranim ga Pro Plan Purina hranom za robusne štence. Dajem mu četiri obroka dnevno, ujutro jedan mesni obrok i tri u granulama. Interesuje me, u odnosu na tabelu sa kese Pro Plan hrane, koliko treba da odbijem u gramaži zbog ovog mesnog obroka? Hvala, Zoran

O: Vlasnici pasa u pravilu imaju dvije opcije kada odlučuju sa čime će hraniti svoje ljubimce: mogu kod kuće pripremati obroke ili kupiti gotovu hranu za pse. Danas većina vlasnika hrani svoje ljubimce kupovnom hranom. 

Prije polovice 19. stoljeća nije postojala gotova hrana za pse i mačke. Hranili su ih ostacima sa stola ili obroka pripravljenog od hrane koja je njima ostala.

Prva komercijalna pseća hrana je bila u obliku keksa proizvedena u Engleskoj. Vrlo se malo znalo o nutritivnim vrijednostima pa se radila ista hrana i za pse i za mačke. No, sve se više istraživalo i dolazilo do spoznaja o različitim nutritivnim potrebama, tako da je, ne samo napravljena hrana posebno za pse i za mačke, već se danas radi i za različite stadije života, fiziološka stanja te zdravstvene probleme.

Ukoliko se vlasnik ipak odluči sam pripravljati ljubimcu hranu, mora biti siguran da je obrok kompletan i izblansiran.

Meso je prvi izvor bjelančevina u hrani. Organizam pretvara aminokiseline kako mu odgovara, ali ima ih i koje nije u stanju stvoriti iz drugih. To su esencijalne aminokiseline i neki su dijelovi mesa bogatiji njima, a neki ne. U meso pripadaju i iznutrice. Meso se najčešće termički obrađuje i tako gubi većinu vitamina, bjelančevine se mijenjaju, a gube se i neki minerali, u vodi od kuhanja i pjeni. Najkvalitetnija je sirova hrana, ali tu, naročito u iznutricama postoji mnogo opasnosti (paraziti, Aujetzkijeva bolest..).

Savjetujem Vam da hranite psa po tablici na gotovoj hrani koja je izbalansiran za starost i pasminu psa, a kao povremeni dodatak mu slobodno dajte kuhanu piletinu, govedinu, junetinu, teletinu, ribu, sve osim svinjetine. To će mu biti ukusna poslastica, a zbog zdravlja mu slobodno dajte i sve fermentirane mliječne proizvode, kuhanu mrkvu, rižu, palentu, zobene pahuljice...

Prema tablici Pro Planove hrane Puppy Large Robust (za štence velikih pasmina), za štene koje ima 2,5 mjeseca "- uzimajući u obzir činjenicu da srednjeazijski ovčari kada odrastu teže 55 do 65 kilograma "- propisana dnevna količina za psa koji će težiti 45 do 60 kilograma je 140 do 390 grama dnevno, a za psa koji će težiti kada odraste 60 do 70 kilograma dnevna doza je 170 do 470 grama.

Po tome vidite da je i ta preporučena dnevna količina dehidrirane hrane fleksibilna pa je možete i kombinirati sa mesnim obrokom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr