zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Prije nekoliko dana primjetila sam krpelja na nozi (točnije, na pregibu između noge i pazuha) svoga psa. Krpelj nije izgledao živo (bio je osušen) te kako mi pas nije dopustio da ga izvadim, primjetila sam da je kasnije istoga dana krpelj sam otpao (ili ga je pas sam iščupao grizući ga). Drugi dan primjetila sam da je na istome mjestu ostala mala ranica, slična akni, s rupicom na vrhu, no nisam uspjela ničime namazati niti bolje pogledati je li možda ostala glava krpelja jer pas ne dopušta pošto je kao mali bio istraumatuziran i nema povjerenja u ljude (boji se čak i boce sa špricom tako da nisam mogla ni dezinficirati). Vidjela sam da je on često lizao tu ranicu pa sam smatrala da ne treba intervenirati i da će samo zarasti. No, dan kasnije rana je postala kao čir i cijelo vrijeme kao da je rasla i punila se nečime iznutra, a pas je povremeno to lizao i grickao i naravno nije mi dopustio niti da dotaknem, samo je režao. Danas sam primjetila da mu je malo splasnula rana, no uspjela sam je  dotaknuti nakratko i iscurio je gnoj. Željela bih napomenuti kako nisam bila niti sam još uvijek u mogućnosti da ga odvedem kod veterinara pa vas pitam za mišljenje, znate li možda što bi to moglo biti i od čega je nastalo, te čime bih mu mogla pomoći, a da nije kupnja nekog proizvoda u Pet centru ili

posjet veterinaru? Hoću li pogriješiti ako mu dam antibiotik za ljude koji imam, zove za Almacin?
Unaprijed hvala. Marta

O: Proces koji ste uočili na nozi Vašeg psa može biti različite etiologije, a stvarno stanje moguće je utvrditi jedino kliničkim pregledom.

Ipak, kako ste spomenuli da ste na lokaciji promjene prethodno uočili krpelja moguće se radi o komplikaciji prilikom uboda. Naime, ukoliko krpelj zaostane dulje vremena, bude mehanički oštećen ili se nepravilno skine pri tome redovito ispušta u kožu psa svoju slinu čiji sastav izaziva alergološku reakciju na mjestu uboda ili se proces komplicira eventualnim zaostajanjem glavice s nogicama u koži. Netom poslije se na koži redovito uočava tvrda "kvržica" koja predstavlja reakciju okolnog tkiva koje nastoji odvojiti i izbaciti strano tijelo odnosno glavicu ili zaostalu nožicu krpelja. Također, nerijetko se stanje komplicira infekcijom tog područja stafilokokima i streptokokima, a naročito ako se pas neprestano liže po zahvaćenom mjestu. Infekcija može biti difuzna i zahvatiti površinski sloj ili dublje slojeve kože ili ovakva infekcija može dovesti do pojave apscesa, što je vjerojatno bio i slučaj s Vašim ljubimcem.

Apsces predstavlja nakupljanje gnoja u novonastaloj šupljini, odnosno lokaliziranu gnojnu upalu koja se može razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubokom. Apsces potkožnog tkiva manifestira se lokalnim znacima upale: crvenilo, oteklina, toplina i bol te izraženim fenomenom zvanim fluktuacija. Apscesi nastaju različitom etiologijom ali najčešće bakterije iz roda Staphiloccocus, ulaze kroz ranu u potkožje i tkivo te stvaraju upalni proces. Bakterije uništavaju lokalne stanice i luče svoje toksine. Premda je njegov početak obično akutan, apsces može perzistirati i postati kroničan. Pod takvim uvjetima upalni poticaj i dalje traje rezultirajući stalnim prilivom neutrofila. Apsces može biti težak terapijski problem jer njegova unutrašnjost nije vaskularizirana, što onemogućava učinkovitost liječenja.

Rana ili upala na koži se prije svega treba obraditi - očistiti te ošišati okolnu dlaku. Čišćenje rana se radi antiseptikom ili zagrijanom fiziološkom otopinom, kako bi se evakuirala prljavština, prašina i smanjila količina bakterija. Tu je važno napomenuti da preduga upotreba antiseptika može također prolongirati cijeljenje rane zbog citotoksičnog djelovanja na stanice i supresije korisne mikroflore. Antiseptik je indiciran kad su u pitanju akutne rane, koje su  inficirane te kronične rane kod dijabetičara ili imunosupresivnih jedinki.

Ako je upaljeno mjesto na koži dostupno psu, on će ga lizati, a u fazi zaraštavanja i češkati ili grickati. Vlaženjem i češanjem, zaraštavanje rane se prolongira te dodatno zagađuje bakterijama. Stoga se preporuča stavljanje okovratnika psu kako ne bi dirao ranu. Ponekad je indicirano i stavljanje povoja.

Dakle, iz svega iznesenoga se može zaključiti kako biste doista trebali razmisliti o odlasku u veterinarsku ambulantu kako bi se proces sanirao i omogućilo optimalno zaraštavanje rane bez komplikacija stanja.

Osobno Vam ne bih preporučila upotrebu antibiotika iz humane medicine, a razloge sam već ranije navela u odgovoru Upotreba i doziranje antibiotika.

OZNAKE: