Povratak

Kopanje rupa i uništavanje kao posljedica dosade/ Umor prilikom šetnje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Volela bih da Vas pitam nekoliko pitanja o ponašanju ženke zlatnog retrivera koja ima 4 meseca. Sa nama je već tri tako da se lepo navikla na dvorište i na okolinu. Da li je normalno da se ona u časovima dokolice bavi iskopavanjem ama baš svega u bašti? Da li to nekako može da se spreči? Drugo pitanje je o šetnji. Vodim Aru u šetnju koja traje oko sat vremena, sa tim da je nisam puštala sa povoca jer se u blizini kreću automobili. Nakon nekih 20 minuta lagane šetnjice ona se trapavo sruči na beton i jednostavno legne.Ne mogu da rastumačim da li joj je dosadno, da li se umorila ili jednostavno lenčari usred šetnje? To je tokom šetnje sve češće i kada krenemo kući, u poslednjoj ulici, sirota legne po 3 puta. 

To me je navelo na to da je zaista umorna, a to me prilično čudi. Osim toga, čula sam da ova vrsta psa, kao i mnogi veći, mogu imati problema sa srcem i da ih ne bi trebalo forsirati sa nekim istrčavanjima. Da li je to istina? Hvala Vam unapred!
Maja

O: Psi pokazuju želju za uništavanjem najčešće kao posljedicu dosade. Tako, grizenje, kopanje, lajanje, zavijanje, penjanje po ogradi, uništavanje cvijeća,... predstavlja simptom dosade ili straha od odvajanja. Naime, to su česti pokazatelji i pretjerane ovisnosti ljubimaca o svojim vlasnicima.

Postoje mnogi načini pomoću kojih možete spriječiti dosadu kod psa:

- osigurajte dostatnu fizičku, mentalnu i društvenu aktivnost prije nego što ostavite svog ljubimca samog,
- osigurajte mu obrok prije nego se razdvojite,
- osigurajte svom ljubimcu omiljenu igračku ili igračke (protrljajte ih rukom kako biste na njima ostavili svoj miris), koju mu po povratku oduzmite.

Ne zaboravite učinak nagrađivanja te nagradite njegovo dobro ponašanje ponekom poslasticom.

U našim trgovinama, kao i na tržištu, možete naći i odbojne sprejeve (npr. Gimborn-Knabber-Schutz - sprej protiv griženja namještaja za psa). Takvi sprejevi predstavljaju pomoćno odbojno sredstvo za psa, kojima možete zaštititi željeno područje od destruktivnog žvakanja.

Naime, trebat će Vam dosta strpljenja jer problem nije nastao preko noći te će za njegovo rješenje biti potrebno neko vrijeme. No uz postepeno, prvo kratkoročno, a onda sve duže i duže privikavanje na odvojenost, ljubimac će postati sve opušteniji te će nestati i ponašanje koje se sad manifestira.

Kolegica Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,  pisala je o sličnoj temi ovdje.

Vezano uz ponašanje Vaše ljubimice tijekom šetnji, postoje različiti mogući uzroci takvog ponašanja. Naime, moguće je da su uzroci poprilično jednostavni, kao što je svojeglavost ljubimca, ljubimac se nije naviknuo na hodanje s ovratnikom i na povocu, itd. Moguće je i da su posrijedi neki zdravstveni poremećaji, koji pri pojačanom naporu dovode do iscrpljenosti i umora ljubimca.

Kako različiti čimbenici mogu uzrokovati ponašanje Vašeg ljubimca, smatram da bi bilo najbolje za Vas i Vašeg ljubimca da odete kod svog veterinara i na takav način otklonite određene sumnje. Naime, veterinar će nakon temeljite pretrage biti u mogućnosti postaviti dijagnozu i/ili isključiti određenu sumnju te Vam savjetovati kako se dalje ponašati u skladu s gore navedenim problemom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr