Odgovara:
Tanja Mutak, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kujicu pekinezera koju redovno protiv buha tretiram Frontlineom. Čini mi se da sam na kutijici preparata pročitala da u slučaju skotnosti kuje treba prije tretmana prvo zatražiti savjet veterinara. Budući da se moja kujica parila prije 10-ak dana i da ja, naprosto, ne znam da li je skotna ili ne, ljubazno Vas molim za savjet. Hvala, Silvia

O: Kako je navedeno u uputstvu Frontline ampula, jedine konraindikacije za korištenje  jesu da se ampule ne smiju koristiti kod štenadi mlađe od 8 tjedana i pasa lakših od 2 kg (jer najmanja ampula je za težinu 2 do 10 kg).  

Zatim, ne smiju se koristiti kod kunića (jer su kod njih povremeno zamijećene reakcije nepodnošljivosti), kod životinja koje se koriste u proizvodnji namirnica za prehranu ljudi, kod bolesnih životinja (sustavne infekcije, povišena temperatura) i onih u stadiju oporavka.

Što se tiče graviditeta i laktacije, sigurnost preparata potvrđena je u rasplodnih, gravidnih i dojnih kuja višekratno tretiranih, u razmacima od mjesec dana, s dozama 3 puta većim od odobrenih.

Kao nuspojava  može se javiti, ako se psi ližu, pojačano slinjenje kratko vrijeme nakon toga, prije svega zbog sadržaja alkohola u nosaču. Vrlo rijetko, u pojedinih pasa na mjestu aplikacije koža bude nadražena, javi se svrbež ili ispadanje dlake. U tom slučaju javite se svom veterinaru da isključi druge uzroke.

OZNAKE: