Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Koliko dugo bez posljedica po zdravlje, pas smije uzimati kortizon od 20 mg dnevno i koje su posljedice dugogodišnjeg uzimanja? Hvala najljepša, Snježana

O: Hormoni su kemijske tvari koje endokrine žlijezde luče izravno u krv. Krvnim opticajem hormoni dospijevaju u sve dijelove organizma i djeluju na određene organe i tkiva. Kora nadbubrežne žlijezde luči kortikosteroide koji se dijele na glukokortikoide i mineralokortikoide. Glukokortikoidi su steroidni hormoni čija je glavna uloga utjecaj na metabolizam glukoze, proteina i masti, a također i dugoročno prilagođavanje organizma na stresne situacije.

Oni imaju i svojstvo smanjivanja imunološkog odgovora organizma. To znači da imaju jako protuupalno i imunosupresivno djelovanje.

Glukokortikoidi prirodnog porijekla su kortizon i kortizolon (hidrokortizon). Njihovo glukokortikoidno djelovanje je slabije od djelovanja polusintetskih i sintetskih glukokortikoida.

Glukokortikoidi nisu etiološka sredstva, pa ne uklanjaju uzrok bolesti, izuzev ako se radi o supstitucijskoj terapiji u slučaju prestanka rada nadbubrežne žlijezde. Ovo je jedan od primjera kada je uzimanje ovog hormona potrebno provoditi doživotno.

Životinje različito reagiraju na glukokortikoide, pa je stoga i doziranje individualno. Doze navedene kod pojedinih glukokortikoida samo su orijentacione, te najpovoljnije doze treba utvrditi za svaku pojedinu životinju. Ako se kratkotrajno upotrebljavaju, glukokortikoidi rijetko djeluju nepovoljno na organizam. Kod dulje upotrebe, a osobito u visokim dozama, popratno se djelovanje sve više ispoljava.

Doza i vrijeme terapije ovise o indikaciji, veličini životinje i tjelesnoj masi. Početna doza obično se primjenjuje do povlačenja znakova bolesti, a nakon toga se smanjuje sve dok se ne postigne najmanja doza održanja. Trajanje terapije je također različito i važno je da se držite uputa svog veterinara.

Nuspojave kod sustavne dugotrajne uporabe kortikosteroida su brojne. Stoga pri dugotrajnoj terapiji glukokortikoidima treba, neovisno o kliničkoj slici, obavljati kontrolne preglede životinje pri čemu će veterinar obratiti pozornost na moguće nusučinke ovog hormona (hiperglikemija, poliurija, polidipsija, oštećenja sluznica želuca i crijeva, slabljenje imunološkog odgovora - reaktiviranje ili pojava gljivičnih, virusnih, bakterijskih infekcija, kao i prikrivenih infekcija (kod dugotrajnog davanja ovog hormona vrlo je visoka incidencija infekcija urinarnog trakta), usporavanje cijeljenja rana, osteoporoza, katarakta i dr.). Nakon prestanka davanja, ponekad se mogu javiti znakovi insuficijencije nadbubrežne žlijezde.

Osnovna smjernica pri prekidu terapije je pravilo da što je dulji bio period terapije to bi trebao biti postupniji (sporiji) period redukcije doze lijeka.

OZNAKE: