silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam mladog pasa 2 g. i 2 mj. Dosta je plašljiv, neće da pije ni jede iz metalnih posuda pa mu dajemo iz plastičnih, kad nešto šušne odmah latento laje, zavija ili se pripadne i utekne, boji se naglih pokreta od strane drugih ljudi, a naročito od djece, pasmina je labrador-ptičar-pitbull. imam sestru i brata kući koji kad dignu ton, on pobjegne bilo di samo da ih ne čuje i obično negdi di je mračnije, ali što dalje. Zna se čak i tresti, po pogledu mu vidim da je ustrašen. Ne voli visoke tonove i buku. Kad dođem kući, čim me vidi cili je vesel razigran i jedva čeka van pa valjda od nervoze počne njuškom meni se češkat od nogu ili fotelju ili kiše kao lud, a kad izađemo sve super. Na pase mi malo agresivno neke pristupi. Razlog čemu vam piše je da mi je vet govoria kako se može češkat od nervoze ili prehrane jer mu je mrvicu i dlaka otpala bila dok je bia na Pro Planu na ribi.. S te spize smo ga makli i prešli na Acanu bez žitarica prvo je bila pacific pa janjetina sad sam uzeo na bazi piletine bez žitarica, sad me zanima da li je veća mogućnost češkanja i malo dlake šta otpalo tog puta radi prehrane ili nervoze i straha? Jer on se meni zna i počeškat dan danas, a trenutno je na Acani janjetina pa sad ne bi zna razlog.

Molim vas pomozite, a ako je do stresa šta mi nekako se čini da li mi možete dati savjet kako mu ga maknuti.
Hvala vam puno unaprijed. I da vas pohvalim, super su vam savjeti, svaki mi je pomogao.
Paško

O:
Koža pasa u odnosu na druge domaće životinje ima neke specifičnosti, kako u anatomskom, tako i u fiziološkom smislu. Koža pasa je tanka, meka, nježna i elastična i s puno živčanih završetaka. Stoga je koža pasa puno osjetljivija na vanjske podražaje pa se psi često češkaju i bez nekog razloga.

U koži se uz svaku dlaku  nalazi  lojna žlijezda, dok znojne žlijezde se nalaze  samo između prstiju na šapama. Iz dlačnih folikula rastu dlake, koje čine krzno, a njegova je glavna uloga da štiti  tijelo psa mehanički i od hladnoće. Lojne žlijezde luče kožnu mast koja štiti stanice epidermisa i sprječava njihovo isušivanje. Učestalim  kupanjem  nekvalitetnim šamponima skida se kožna mast i time značajno smanjuje zaštita i obrambena sposobnost kože kao i njena fiziološka funkcija. S vremenom dolazi do stvaranja peruti, pojačanog opadanja dlake i stvaranja uvjeta za pojavu infekcije.

Histološku građu pasa čine dva sloja: površinski (epidermis) i duboki (korijum). Kad nastaje bilo koja kožna bolest, dolazi do oštećenja kožnih stanica ili vezivnotkivnih elemenata u nekom od slojeva, što se očituje pojavom karakterističnih promjena. Da bi došlo do kožne bolesti, neophodno je djelovanje vanjskih  i unutrašnjih čimbenika.

Najčešći uzroci nastanka simptoma kožnih bolesti su sljedeći:

1. Kožni nametnici (buhe, šugarci, uši, komarci, muhe) najčešći su uzrok češanja, a buhe se najčešće nalaze na životinjama. Mala količina sline buhe s antikoagulansom može nadražiti psa te izazvati i alergiske reakcije sa posljedičnim dermatitisom... Žlijezde smještene u koži pasa postaju preaktivne te izlučuju sekret koji se nakuplja na koži izazivajući promjene neugodna mirisa. Svakako je bitno psa redovito štititi od kožnih nametnika.

2. Kožne bolesti izazvane bakterijama nastaju najčešće kao sekundarna infekcija prilikom oštećenja kože, jer su  tada su  stvoreni idealni uvjeti za razmnožavanje bakterija. Kožne infekcije bakterijama stvaraju uzdignuća i prištiće na koži koji mogu biti ispunjeni gnojem i upalnim stanicama, a može vrlo brzo nastati veliko vlažno područje sa svim znakovima upale (akutni vlažni dermatitis, ulceracije, pioderma).

3. Ako se površina kože prhuta, od prhuti nastaju naslage zbog povećane aktivnosti žlijezda lojnica (seboreja), a nastaje najčešće zbog bakterijske infekcije kože, upale kože uzrokovane gljivicama (dermatofitoza), šuge - vanjski nametnici (Sarcoptes, Cheyletiella, Demodex), lišmanijoze, opeklina, imunološke bolesti.

4. Kožne izrasline - bradavice, ciste, tumori. Bradavice su uglavnom ljubičaste boje, šarene, a mogu biti i pigmentirane; javljaju se kod starijih pasa. Ciste su tvrde otekline smještene ispod kože.

5. Alergije - najčešći uzrok svrbeža u pasa i mačaka su alergijske rakcije na ugriz buhe, preosjetljivost na hranu, kontaktni alergijski dermatitis, ubodi pčele ili ose.

6. Hormonalni poremećaji - gubitak dlake na većem području kože ali simetrično može biti znak ozbiljnije bolesti. Neravnoteža spolnih hormona, slabi rad štitnjače te previše aktivna nadbubrežna žlijezda ili dermatoze zbog pomanjkanja određenih mikro i makro elemenata u organizmu (biotina, vitamina B kompleksa te cinka).

Simptomi kožnih problema su svrbež, gubitak dlake, vidljive otekline na koži sa promjenom pigmentacije, prhut, kraste, prištići, sitna krvarenja, rane od samoozljeđivanja i druge. Uz češanje nogama, psi se ližu, grizu kožu, trljaju se i valjaju. Ako Vaš pas nema takvih popratnih simptoma, osim povremenog češkanja, ne mora u pitanju biti neka kožna bolest, ali svakako bi bilo dobro da ga pregleda veterinar specijaliziran za male životinje.

Što se tiče njegovog ponašanja, očito je da je pas pod konstantnim stresom što dugoročno može dovesti do ozbiljnih bolesti  pa bih Vam preporučila da se savjetujete sa stručnjacima za ponašanje pasa.

OZNAKE: