Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam problem sa kujicom Westyja, ispod oka joj se stvorila poveća krasta koja se vlaži jer stalno izbija na površinu ljepljiva bijela tekućina. Tome je prethodilo dugotrajno curenje iz oka, međutim, nisam uočila na samom oku nikakve promijene. Mazali smo je sa chloramphenicol masti za oči, no nije pomoglo. Martina

O: Prekidom kontinuiteta kože, oštećeno tkivo je nakon ozljede neposredno izloženo vanjskim utjecajima, bilo da se radi o ogrebotini, ubodnoj rani, posjekotini...

Tkiva ispod kože (mišići, krvne žile, živci i dr.) mogu biti u većoj ili manjoj mjeri ozlijeđena.

Ranu treba što prije dezinficirati, a time uništavamo bakterije, gljivice i ostale mikroorganizme koji se mogu naći u rani ili njenoj neposrednoj okolini i svojim razmnožavanjem izazvati infekciju i upalu rane. Ovisno o agresivnosti uzročnika i lokalizaciji rane, upala se  može proširiti u dublje dijelove tkiva te zahvatiti mišiće, kosti... Važno preventivno dezinficirati ranu jer i banalne ozljede mogu predstavljati ulazna vrata za vrlo ozbiljnu infekciju.

Rane koje nisu dezinficirane i zapuštene su, često se moraju liječiti kirurškim putem zbog jake upale i gnojenja koje uzrokuju u ranu dospjele bakterije, a također je potrebna antibiotska terapija.

Kvalitetna dezinfekcija rane preduvjet za neometano cijeljenje rane.

Očito je da se kod Vašeg ljubimca radi o inficiranoj rani nepoznate etiologije i potrebno je posjetiti veterinara radi obrade rane i utvrđivanja mogućeg uzroka te isključivanja mogućnosti gnojnih fistula i/ili cista ili procesa od strane zuba.

O zaraštavanju rana pisala je detaljnije kolegica mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: