Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije nekoliko dana udomila sam štenca od mjesec dana. Primjetila sam da ima manje kraste na području glave i leđa te puno puno prhuti. Zanima me što je uzrok tome te što moram poduzeti?
Unaprijed hvala!
Lena

O: Promjene na koži šteneta često počinju kao posljedica pada ionako nedovoljno zrelog imuniteta. Na primjer: stres radi promjene okoline (prerano odvajanje šteneta iz legla), invadiranost kožnim nametnicima, te promjenom načina ishrane.

Prhutanje je često povezano sa seborejom, koju izaziva pojačana aktivnost žlijezda lojnica. Vrlo često se na koži koja se peruta pojave i krastice. Kraste sačinjavaju serum, krv i upalne stanice. Postoji nekoliko mogućih razloga prhutanja kože u pasa: bakterijske infekcije, infekcije kvasnicama, dermatofitima, preosjetljivost na hranu, reakcija na šampon... Točnu dijagnozu može postaviti samo Vaš veterinar nakon temeljitog pregleda kože i dlake.

Kako niste naveli čime hranite štene, preporučila bih Vam hranu na bazi janjetine i riže za štenad ( Alleva, Hill's, Eukanuba) što će biti potpora terapiji koju odredi Vaš veterinar, a isto tako odličan izbor kroz cijeli život. Naime, janjetina kao izvor animalnog proteina u obroku psa, osigurava optimalnu količinu nezasićenih masnih kiselina i esencijalnih aminokiselina neophodnih za pravilan metabolizam kože.

Zdrava koža i lijepa, sjajna dlaka ogledalo su zdravlja svakog psa.

OZNAKE: