Povratak

Kritični period nakon operativnog zahvata - konzumacija vode, stolica i mokrenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam maltezera, star je tri godine. Jučer je operirao herniju i kastriran je. Dva dana nije jeo, ali je sinoć pio vode i noćas se pomokrio. Danas je jeo i pio par puta vode, ali nije cijeli dan mokrio. Htjela sam pitati da li je to uredu da cijeli dan ne mokri. Hvala. Mirjana

O: Nakon svakog operativnog zahvata postoji određeni "kritični" period. Pod ovim periodom se smatra određeni vremenski period kada se u nešto većem slučaju vjerojatnosti mogu pojaviti postoperativne komplikacije. Također, tijekom tog vremenskog perioda moguće je prateći zdravstveno stanje ljubimca i utvrditi kako je sam operativni zahvat prošao. Potrebno je pratiti konzumiranje hrane i vode te kako i koliko se obavlja stolice i mokrenja. Trebala bi biti stolica u periodu od 2 dana i mokrenje u periodu nekoliko sati. U protivnom, potrebno je obratiti se ponovo veterinaru koji će pregledom ustanoviti je li došlo od mehaničkog zastoja mokraće ili možda do komplikacija s bubrezima.

Potrebno je 10-14 dana djelomično ograničiti kretanje i aktivnost ljubimca. Potrebno je ljubimcu ponuditi hranu za oporavak, primjerice veterinarske dijete s oznakama a/d, Convalescence (različitih proizvođača, npr. Purina, Royal Canin).

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr