franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam malo štene staro 2 mjeseca, dobila sam ga sa suznim i krmeljavim okom. Hoće li pomoći mast Tobrex za oči za ljude? Katarina

O: Iscjedak iz oka nikada ne treba ignorirati. To ne mora predstavljati ozbiljan problem, ali to može postati, pa je pozornost potrebna. Bistar iscjedak obično ne predstavlja problem, za razliku od žućkastog ili zelenkastog koji upućuju na bakterijsku infekciju. Osim toga, pojedine pasmine pasa sklonije su nastanku iscjetka, što treba uzeti u obzir.To su pasmine sa kratkom njuškom i urođenim egzoftalmusom poput mopsa, pekinezera, boksera, buldoga, shi-tzua.

Konjuktivitis je vjerojatno najčešći problem kod kojeg se javlja iscjedak, a njegovi uzroci mogu biti razni: infekcije, ozljede, strana tijela, urođene malformacije itd. Drugi simptomi, pored iscjetka, mogu biti i crvene konjuktive, osjetljivost na svjetlo, treptanje, češanje oka ili držanje oka zatvorenim.

Entropium predstavlja uvrtanje vjeđa- kapaka, prema unutra i obično je praćen iscjetkom.Smatra se da je bolest genetski uvjetovana i javlja se uglavnom kod mladih životinja.Uvrtati se mogu obje vjeđe ili samo jedna.Rješenje problema je isključivo u kirurškoj korekciji, kod koje se uklanja dio kože na vjeđi.

Prevelika količina iscjetka javlja se i kada je zatvoren suzni kanal.

Tobrex je antibiotska mast za lokalno liječenje vanjskih infekcija oka. Preporučujem da Vašeg štenca odvedete veterinaru na pregled; jedino na takav način je moguće odrediti je li ona primjerena za upotrebu u konkretnom slučaju.

OZNAKE: