silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam rotvajlera (muškog) starog 19 mjeseci , ima problema sa povraćanjem kiseline, ponekad je žuta a ponekad zelena, kao malog hranili smo ga pro pac hranom, jeo je samo kada je bio gladan i to u malim količinama, veterinarka je rekla da pretjerujemo i da je sve oke, došao je do bratovih ljekova za tlak, bubrege i mokraćni sustav i pojeo neke od njih, veterinarka je rekla da nije ništa strašno, dala mu je par inekcija i dobio se, nakon toga nije baš pokazivao interes za hranom previše i počeo je mršaviti, a veterinarka je rekla da je to normalno da je ljeto i da je vruće, nakon zahtjeva da napravi sve pretrage uočila je da ima bakteriju koja unistava zelučane resice, dali smo mu 1 puta 2 mjeseca neki prašak, i rekla je da se oporavio, međutim on i dalje svakodnevno povraća kiselinu i ima problem s njom, pseću hranu je odbijao, osim šta je sada prihvatio neke keksiće za lovačke pse, zanima me da li bi ipak trebali potražiti neko drugo stručno mišljenje Unaprijed hvala. Lara


O:
Prema opisanim simptomima, vrlo vjerojatno je u pitanju kronični gastritis ili upala gušterače.
Više o gastritisu možete pročitati u prijašnjim odgovorima Gastritis i liječenje  i Giardioza i gastritis u pasa. Ako se povraćanje i proljev u pasa javljaju često tijekom mjeseca ili godine, preporučljivo je napraviti neke dijagnostičke pretrage. U to spadaju kompletna krvna slika, biokemijske pretrage krvi koje uključuju pretrage bubrega, jetre, gušterače, količinu elektrolita, bjelančevine, šećer itd.

Zatim pretraga urina, koja će pokazati stanje bubrega i količinu vode u organizmu.  Rengen trbuha će isključiti prisutnost tekućine, stranih tijela i tumora, a u tome nam može pomoći i ultrazvuk trbušnih organa. Bitna je i pretraga stolice na parazite.  Liječenje takvog pacijenta će se u početku sastojati od simptomatske ili nespecifične terapije, koja će smiriti povraćanje i /ili proljev i nadoknaditi izgubljenu tekućinu.  Ako se postavi pravilna dijagnoza i otkrije pravi uzrok bolesti, daljnje liječenje bit će usmjereno na tu bolest.
U tim slučajevima je jako bitna dijetalna prehrana. U nekim slučajevima, ovisno o dijagnozi, takva prehrana mora se koristiti cijeli život bolesnog psa.  U ljekarnama Pet centra možete pronaći dijetetske hrane za pse sa gastrointestinalnim problemima . U slučaju takvih bolesti , probavni sustav ne smije biti prazan i da post treba biti što kraći.

Hrana treba biti bogata energijom (udio masti nije snižen ) i visoko probavljiva, a dnevnu količinu hrane potrebno je podijeliti u veći broj manjih obroka ,kako se ne bi opterećivao probavni sustav. Kod upale gušterače je nužno potrebno smanjiti količinu masti u hrani, ali isto tako treba započeti s prehranom što je prije moguće, kako bi se održalo funkcioniranje želuca i crijeva.  Uz sve navedeno, u svakom slučaju potrebno je osigurati i ravnotežu korisne crijevne flore s obzirom na to da je ona nužna za pravilan proces probavljanja hrane, dodavanjem probiotika i prebiotika u hranu. U Zagrebu obično preporučamo Veterinarski fakultet, Kliniku za unutrašnje bolesti, Heinzelova 55, gdje možete napraviti sve potrebne pretrage. nadam se da će vam ove informacije koristiti.

OZNAKE: