Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo tromjesečnog labradora s dijagnozom Kraniomandibularna osteoartropatija. "Na standardnim snimkama glave vide se izrazito jaka, mjestimično neoštrokonturirana koštana bujanja u području kranijuma i ramusima mandibule." Kako se ta bolest može liječiti i kakve su prognoze za ozdravljenje? Unaprijed hvala, Lidija

O: Kraniomandibularna osteoartropatija je poremećaj koji se javlja u pasa u razvoju, a manifestira se bujanjem koštane mase mandibule i bulle tympanice. Uzrok je nepoznat, ali se sumnja da je na genetskoj osnovi.

Za promjene na kostima je karakteristična kružna resorpcija tkiva kosti koje zamjenjuje nezrelo koštano tkivo na površini endoosta i periosta.

Klinički znaci variraju težinom, a uključuju smanjeni apetit, gubitak težine, povišenu temperaturu i bolnost na dodir uzduž mandibule.

Dijagnoza se postavlja na temelju klinički znakova i rtg pretragom.

Terapija je simptomatska, lijekovima se reduciraju bol i upala, te se preporuča prehrana mekom hranom. Hrana bi trebala sadržavati višu razinu omega 3 - masnih kiselina, koje smanjuju upalu duboko unutar i u okolini zglobova.

Prognoza je povoljna jer koštano bujanje prestaje s fazom odrastanja životinje.

OZNAKE: