Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moja pekinezerica Rea stara je 14 god i sve do prije desetak dana bila je zdrav (za njene godine) pas, kada je došlo do početka zatajenja bubrega. Sada je na infuziji i antibioticima, jako je smršavila, nakon treće infuzije osjeća se bolje, međutim odbija eukanubu renal faza koju je preporučio veterinar, koji je rekao da ne smije jesti ništa drugo pa ni malo lešo piletine. Što da radim, ona kada jede ponaša se normalno. Ja sam iz Sarajeva i kod nas nema kupiti druge hrane za tu bolest. Mislim da bi jela da ima u konzervi. Ako ima ja ću naći načina da je kupim u Zagrebu.
Molim vas pomozite, puno je volim, Dijana

O: Kod negdje oko 10% starijih pasa javljaju se kronične bolesti bubrega. Bolest je posljedica gubitka funkcije bubrežnog tkiva, postupnog je i progresivnog tijeka. U pravilu bolest se razvija mjesecima ili godinama prije nego postane klinički manifestna.

Javlja se kod životinja starijih od 3 godine, s pojačanom učestalošću između 5. i 6. godine.

Bolest se klasificira u nekoliko stadija zatajenja bubrega, a dijagnosticira se na osnovu laboratorijskih testova i kliničkih pretraga. U prvom i drugom stadiju zatajenja bubrega došlo je do propadanja 2/3 zdravih nefrona i funkcija bubrega je znatno smanjena ali, osim polidipsije i poliurije (pojačano uzimanje tekućine i pojačano mokrenje) još nema izraženih kliničkih simptoma.

U trećoj fazi zatajenja propalo je više od 75% posto nefrona i počinju se javljati klinički simptomi; letargija, dehidracija, gubitak tjelesne težine, anoreksija, povraćanje, upale u usnoj šupljini... Palpacijom ili snimanjem uočavaju se smanjeni nepravilni bubrezi. Vidljive sluznice su blijede kao poslijedica anemije. Krvnim pretragama nalaze se povećane vrijednosti BUN, serumskog kreatinina i fosfora.

Uz pravilnu njegu, bolesne životinje mogu preživjeti dugi period, sve dok je barem 5 - 8 % bubrežne funkcije očuvano.

Zbog toga je jako bitno životinje sa zatajenjem bubrega ispravno hraniti, što je najjednostavnije pomoću gotovih veterinarskih dijetnih hrana. Ovakve hrane za bubrežne bolesti izrađene su od visoko kvalitetnih bjelančevina kako bi se osigurala potreba za bjelančevinama uz smanjen unos i sniženu akumulaciju toksičnih nus-proizvoda, sadrže smanjeni udio fosfora i prilagođen omjer masnih kiselina kako bi se usporilo daljnje propadanje bubrega.

Klinički je dokazano kako psi bolesni od zatajivanja bubrega, koji se hrane isključivo veterinarskim dijetnim hranama, duže žive od bolesnih pasa koji jedu standardnu hranu.

Eukanuba veterinarska dijetna hrana za pse postoji samo u dehidriranom obliku, tako da konzerve nije moguće nabaviti niti u Zagrebu. Jednako dobar izbor je Hill's veterinarska dijeta za bolesti bubrega - k/d - koja se u Pet centar dućanima može kupiti kao dehidrirana hrana u pakiranjima od 2, 5 i 14 kg i kao konzerva od 415 g.

OZNAKE: