Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Mog je psa jučer ugrizao krpelj. Ja sam to danas primjetila te sam ga odmah izvadila (prije i poslije skidanja krpelja sam to mjesto natopila alkoholom). Pošto je moj pas maltezer i ima oko 3 kg bojim se što ako se zarazila nečime. Čula sam da ako krpelj stoji na psu samo jedan dan da psu ne može ništa biti, ali ja ipak želim pitati to stručnu osobu, odnosno Vas. Problem je i to što je ugriz bio oko pola cm udaljen od oka. Što da napravim? Čula sam i to da su krpelji koji žive u šumi otrovni, a moja je Luna jučer bila u Tuhelju na livadi do koje je šuma. Molim vas da mi odgovorite što prije da znam što da radim. Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru, Tena

O: Krpelji su grinje koje imaju četiri para nogu i tijelo sastavljeno od glave i trupa. Krpelji se pričvrste na životinju pomoću "usnog aparata" i sišu krv, pritom izlučujući sa slinom i uzročnike raznih opasnih bolesti kao što su piroplazmoza, borelioza, erlihioza i dr. Na mjestu uboda, oštećuju kožu i otvaraju vrata za ulaz opasnih bakterija i virusa, a njihove izlučevine izazivaju reakciju praćenu svrbežom. Velika invazija na životinji može izazvati i slabokrvnost.

Bolesti koje krpelji prenose psima imaju određeno vrijeme inkubacije tj. vrijeme proteklo od ulaska mikroorganizma (bakterija ili virusa) u organizam do prvog pojavljivanja znakova bolest. Ono obično iznosi 1 - 3 dana. Prosječno, krpelji žive od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Najaktivniji su u proljeće i jesen.

Kroz sljedećih nekoliko dana (s obzirom na pronalazak krpelja) svakako obratite pažnju na ponašanje Vašeg ljubimca. Ako pas ne jede, nije razigran kao obično, boja mokraće je promijenjena (tamno narančasta do crvena) i ima povišenu tjelesnu temperaturu (psima se temperatura mjeri rektalno i smatra se povišenom ako je iznad 38,5°C), obavezno se bez odlaganja obratite svom veterinaru. Navedeni simptomi mogli bi značiti da je pas obolio od piroplazmoze, koja se uspješno liječi ako se terapija započne na vrijeme.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da Vašeg psa ubuduće redovito tretirate nekim od preparata protiv krpelja, kako bi opasnost od istih sveli na najmanju moguću mjeru.

OZNAKE: