Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam retrivera starog 1,5 god. Jučer sam mu na njušci našla krpelja, izvadila sam ga, a inače ga tretiram Frontline ampulama. Pas je u noći dobio proljev koji je trajao do jutra, ali ne u nekim čestim intervalima. U stolici nema krvi, samo probavljena hrana i trava. Uglavnom pripisujem to manjoj količini hrane sa stola koju je predvečer dobio. Postoji li mogućnost da je to reakcija od krpelja, iako apetit mu nije smanjen, njuška mu je vlažna, uši mu nisu tople, jedino što je malo mirniji, ali kada izađemo s njim vani ponaša se kao i inače.
Hvala i lijepi pozdrav,
Manda

O: Krpelji su grinje, a ovisno o pasmini relativno maleni i specifične građe; za razliku od kukaca, imaju četiri para nogu i tijelo sastavljeno od glave i trupa. Krpelji se pričvrste na životinju pomoću "usnog aparata" i sišu krv, pritom izlučujući sa slinom i uzročnike raznih opasnih bolesti kao što su piroplazmoza, borelioza, erlihioza i dr. Osim toga, na mjestu uboda oštećuju kožu i otvaraju vrata za ulaz opasnih bakterija i virusa, a njihove izlučevine izazivaju reakciju praćenu svrbežom. Velika invazija na životinji može izazvati i slabokrvnost.

Prosječni životni ciklus krpelja je od nekoliko mjeseci do 2 godine. Najaktivniji su u proljeće i jesen, a ako ne nađu domaćina, krpelji miruju na skrovitom mjestu i mogu preživjeti i do 2 godine bez hranjenja. Krpelji imaju veliku sposobnost preživljavanja, a žrtvu prepoznaju na velikoj udaljenosti i podižu nožice da bi se prihvatili.

Frontline je insekticid/akaricid iz skupine fenilpirazola. Nakon što se sadržaj Frontline Spot-On ampule nakapa na kožu psa između lopatica, mala količina djelatne tvari resorbira se transdermalno. Unutar 24 sata fipronil se raspodjeli po cijeloj koži psa. Potom se nakuplja u mastima kože i dlačnim folikulima, odakle se kontinuirano otpušta, što pridonosi njegovom rezidualnom učinku. Frontline ne djeluje kao repelent (ne odbija mirisom), te je moguće da se na životinji nađu buhe ili krpelji. Međutim, u kontaktu s kožom, krpelji, buhe i uši bivaju otrovani. Uginuli krpelji često otpadnu s psa, a ako zaostanu, lako ih je odstraniti.

Frontline Spot-On dog nakon jednokratne aplikacije djeluje protiv krpelja do mjesec dana (3 - 5 tjedana), a protiv buha do dva mjeseca.

Bolesti koje krpelji prenose psima imaju određeno vrijeme inkubacije tj. vrijeme proteklo od ulaska mikroorganizma (bakterija ili virusa) u organizam do prvog pojavljivanja znakova bolesti a obično iznosi najmanje 1 - 3 dana. Uz mekanu stolicu svakako bi se trebali pojaviti i neki drugi simptomi da bi se moglo govoriti o nekom oboljenju, tako da je uzrok navedenom probavnom poremećaju vjerojatno unos neuobičajene hrane. Radi što bržeg oporavka sluznice crijeva ponudite mu lakoprobavljivu hranu u više obroka dnevno a u prehranu možete dodavati i biološki regulator za stabilizaciju crijevne mikroflore (Canina Darm gel).

Kroz sljedećih nekoliko dana (s obzirom na pronalazak krpelja) svakako obratite pažnju na ponašanje Vašeg ljubimca. Ako pas ne jede, nije razigran kao obično, boja mokraće je promijenjena (tamno narančasta do crvena) i ima povišenu tjelesnu temperaturu (psima se temperatura mjeri rektalno i smatra se povišenom ako je iznad 38,5°C), obavezno se bez odlaganja obratite svom veterinaru. Navedeni simptomi mogli bi značiti da je pas obolio od piroplazmoze, koja se uspješno liječi ako se terapija započne na vrijeme.

OZNAKE: