Povratak

Kruljenje u crijevima i jedenje trave

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moj mopsić star tri godine u zadnje vrijeme često (svaki drugi do treći dan) ima glasno kruljenje u crijevima i traži van da jede travu. Jednom je i povratio. Ne dajemo mu ljudsku hranu i ne vjerujem da je progutao nikakvo strano tijelo. Što bi moglo biti uzrok? Veliki pozdrav i hvala na odgovoru! Gorana

O: Gastrointestinalne bolesti uključuju svaki poremećaj koji pogoršava probavu, apsorpciju ili prolaz hrane kroz želudac ili crijeva.

Općenito o kruljenju u crijevima pisala je kolegica mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med., u istoimenom tekstu Kruljenje u crijevima.

Spomenuli ste kako ste primijetili da se poremetnje probave javljaju u intervalima od oko 2-3 dana. Ovakva se pojava može povezati sa različitim uzrocima, kao što su unutrašnji paraziti, upala želuca i/ili crijeva,...

Crijevni paraziti koji se najčešće javljaju kod pasa su gliste i trakavice. Ti unutarnji ili endoparaziti oštećuju crijeva tako što perforiraju sluznicu crijeva, mogu začepiti crijevo, sele se po organizmu oštećujući druga tkiva (jetra, pluća, mišičje najčešće, ali mogu dospjeti i u oko, srce, kosti i mozak). Klinički se uočavaju prvenstveno simptomi od strane probavnog sustava (povraćanje, proljev koji se izmjenjuje sa opstipacijom, napetim trbuhom čiji je volumen obično povećan, pa životinja djeluje kao da se prejela, grčevima), ponekad pojačanom žeđi, a često i cviljenjem. U težim se slučajevima invazije uočava bljedilo sluznica, zaostajanje u razvoju, nedostatak apetita.

U tom slučaju, inducirana je upotreba preparata - endoparazitika, koji se primjenjuju u skladu s točnim preporukama svakog pojedinog proizvođača, a sve prema tjelesnoj težini ljubimca.

Stoga, ukoliko dehelmintizacija nije obavljena unutar posljednjih mjesec dana, najbolje bi bilo da Vašem ljubimcu date neki od preparata za čišćenje. Također, možete probati i promijeniti hranu koju momentalno dajete ljubimcu i to na takav način da pređete na neku od hrana namijenjenih osjetljivijim ljubimcima, odnosno ljubimcima koji imaju osjetljiviju probavu. Ukoliko se simptomi ne povuku, ljubimicu odvedite veterinaru na pregled kako bi se kao uzrok isključio neki ozbiljniji poremećaj probavnog sustava (upala gušterače, jetre i sl.).

Jedenje trave u pasa predstavlja metodu olakšanja probavnih problema koji prate akutnu ili kroničnu upalu sluznice želuca. Nakon takve "prirodne terapije" pas se vraća u normalu i normalno nastavlja svoje dnevne obveze i igrice. Jedenje trave može biti i prekomjerno, u kojem slučaju ipak treba potražiti veterinarsku pomoć kako bi se dijagnosticirao uzrok gastritisu i prema tome preporučila odgovarajuća terapija i medicinska prehrana do stabilizacije probavnih funkcija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr