Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molila bih vas za mišljenje o nalazu psa starog 9 godina. Zbog krvi iz spolovila radili smo pretrage i došli do ovih rezultata pa me zanima vaše mišljenje, s obzirom da sam dobila jako raznovrsno od lokalnih veterinara: leukociti 9,73, eritrociti 6,84, hemoglobin 172, hematokrit 0,498, MCV 72,8, MCH 25,1, MCHC 345, RDW-KW 14.7, trombociti 411, MPV 12.0 Glukoz 5,6, Urea 4.0, Kreatinin 102 H, Alanin-aminotransferaza 193 H U/L (koliko je to loše?), Gama-glutamiltransferaza 22U/L, Alfa-amilaza 660 H U/L, Lipaza 75 H U/L! Da li je nalaz loš po vašem mišljenju? Hvala!
Rebecca

O: S obzirom na djelomičnost nalaza koje navodite, kao i na nedostatak ostalih informacija, odnosno simptoma, nisam Vam u mogućnosti konkretnije pomoći, osim da Vam savjetujem da se obratite veterinaru koji je i započeo dijagnostiku, odnosno koji od početka prati razvoj bolesti te ima najbolji uvid u zdravstveno stanje Vašeg ljubimca.

U svakom slučaju, navedene krvne pretrage, ali i RTG, EKG i UZV, nužne su da bi se postavila konačna dijagnoza te prognoza stanja, a ukoliko poželite drugo mišljenje možete ga, kao i sve prethodno navedene pretrage, napraviti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

Medicinski razlozi hematurije su: trauma, teška upala urinarnog trakta, bubrežni i mokraćni kamenci, otrovanje nekim od kumarinskih otrova za glodavce, autoimunosna hemolitička anemija. Dok su bolesti poput akutnog i kroničnog zatajenja bubrega u pravilu bolesti starijih pasa, bolesti mokraćnog mjehura i mokraćnice pogađa pse bez obzira na starost. Cistitis, upala sluznice mokraćnog mjehura i uretritis, upala mokraćnice, nastaju kao posljedica bakterijske infekcije, odlaganja minerala, ozljeda, pa čak i stresa.

Imajte na umu i to kako jedan nalaz određenih povišenih vrijednosti u pretrazi krvi nema osobitog dijagnostičkog značaja. Tek dva uzastopna nalaza viših vrijednosti, napravljena u razmaku 3-4 tjedna, mogla bi ukazati na određene zdravstvene probleme. Dakle, osim biokemijskih pokazatelja, kod dijagnostike neophodno je napraviti  kompletnu krvnu sliku, ali i analizu urina, UZV bubrega, mokraćnog mjehura, RTG abdomena, prostate, a po potrebi i biopsiju te serološka testiranja.

Svakako u dogovoru s Vašim veterinarom kroz nekoliko tjedana napravite kontrolnu krvnu sliku kako bi se dobila bolja slika o zdravstvenom stanju Vašeg ljubimca kao i odredila adekvatna terapija.

Više o krvi u mokraći i/ili na vrhu spolovila možete saznati iz odgovora kolegice Zdravke Rumiha dr.vet.med. ovdje i ovdje.

OZNAKE: