Povratak

Krv u stolici šteneta i tipične infekcije / Trovanje u pasa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije dva dana kupila sam štene staro 2 mjeseca, mješanac chiuauae i pekinezera. Prvi dan je sve izgledalo uredu, ali drugog dan je počeo povraćati, da bi se odmah zatim pojavio i krvavi proljev. Ne znam o čemu se radi? Jučer smo ga vodili veterinaru i dobio je nekakve tri injekcije i infuziju. Meni se činilo da se radi o trovanju, ali veterinar nije ništa rekao. Danas je malo bolje, ali ne jede i samo gleda. Ne znam da li se radi o nekoj zaraznoj bolesti, s obzirom na djecu. Danas je stolica bila zelena, vjerojatno zbog lijekova. Zanima me kakve su Vaše prognoze za dajnji razvoj situacije? Danas ponovno ide na kontrolu, ali tako je slab da ga radije ne bih ni nosila. O čemu se radi i što da dalje poduzimamo? Pozdrav, Mirjana

O: Prisutnost veće količine krvi u stolici šteneta upućuje na ozbiljnije poremetnje zdravlja. Klinički se ovo stanje naziva hematohezijom, a općenito upućuje na simptom značajnijih gastrointestinalnih poremetnji, no simptom je i u slučajevima poremetnji u zgrušavanju krvi.

Uzroci pojave krvave stolice u štenadi su brojni: bakterijske infekcije s vrstama Clostridium i Salmonella, alergije na određene aditive iz hrane, emulgatore i masti, kontrakcije kolona uslijed traume ili upale, invazije crijevnim parazitima, prejedanje ili ingestija oštrih predmeta (kosti, plastika, igla i sl.), infekcija mikroorganizmom protozoom vrste Coccidia i Giardia, nagle promjene načina prehrane ili jedenje neadekvatne hrane, virusne infekcije poput parvoviroze i corona-virusnog proljeva,....

Kako se najčešći uzroci krvave stolice uz prisutnost drugih teških simptoma pripisuju infekcijama, bilo bakterijske, virusne ili protozoarne etiologije, spomenut ću Vam ukratko karakteristike nekih od njih u nastavku.

Najtipičnija bolest štenadi s manifestacijom simptoma od strane probavnog sustava je infekcija virusom parvoviroze. Simptomi ove bolesti se javljaju nakon inkubacije koja traje 7-10 dana. U ranom stadiju simptomi gotovo da i nisu uočljivi, a javlja se jedino blagi nedostatak energije i blagi gubitak apetita. No, ubrzo dolazi do jasnih simptoma dehidracije i neuhranjenosti. Jačina bolesti ovisi o dobi psa, prisutnosti majčinih protutijela, količini infektivnih virusnih čestica te pasmini pasa. Protiv ove bolesti ne postoji lijeka, a terapija se provodi simptomatski, nadoknadom elektrolita, održavanjem količine tjelesnih tekućina i održavanjem normalne tjelesne temperature. No, čak i ako se štene uspije oduprijeti inicijalnoj manifestaciji parvoviroze, postoji vrlo velik rizik kolapsa tijekom perioda oporavka.

Infekcija protozoom Coccidia - najindikativniji je proljev zelenkaste boje (često s primjesama krvi). Najveću ulogu u pojavi ove bolesti ima stres. Ono što se uočava, čak i kod štenadi savršenog zdravlja, je kako nakon 7-10 dana od dolaska u novi dom obole od teškog proljeva. Za procjenu dobro može poslužiti i sljedeći podatak: ako se proljev javi u manje od 13 dana (inkubacija) nakon dolaska u novi dom, infekcija se počela razvijati prije dolaska. Kako se radi o mikroorganizmu koji je redoviti stanovnik crijevne flore i u lumenu crijeva se gotovo uvijek nalazi jedan manji broj istih, do njihova naglog razmnožavanja dolazi uslijed stresa, kao što je odbiće od sisanja, transport, promjena uvjeta okoline i sl. Najveći problem kod ovog oboljenja se javlja uslijed dehidracije, a koja je posljedica teškog proljeva povezanog i sa povraćanjem.

Infekcija protozoom Giardia - može imati znatan utjecaj na zdravlje štenadi ukoliko su neuhranjeni i pod stresom, a infekciju prati jaki proljev s primjesama krvi i sluzi.

Mogući razlog pojave probavnih problema leži u mogućnosti da je Vaše štene bilo u inkubaciji nekog od navedenih uzroka, pa je uslijed stresa koji je uzrokovala promjena načina življenja dovelo do manifestacije bolesti.

Što se tiče Vaše sumnje na trovanje, napomenut ću neke karakteristike: najčešća trovanja u kućnih ljubimaca su otrovanja rodenticidima; najopasnije je ono kumarinskim derivatima, a moguća su i trovanja derivatom tioureje i cinkovim fosfidom. Mehanizam toksičnog djelovanja tih otrova zasniva se na sprečavanju djelovanja K vitamina u procesu zgrušavanja krvi. Također, oštećuju stijenku kapilara što se očituje krvarenjima na različitim mjestima. Za manifestaciju bolesti potrebno je nekoliko dana, jer je otrov kumulativan. Toksični učinak pojavljuje se tek nakon uzimanja određene doze otrova. Izuzetno, vrlo velike doze unesene u organizam odjednom, mogu uzrokovati akutno proširenje krvnih žila, pad krvnog tlaka te uginuće zbog hemodinamskog kolapsa. Smatra se kako psi pokazuju različitu osjetljivost, a otruju se već nakon jednokratne doze od 20 mg/kg. Trovanje se manifestira slabošću životinje, bljedilom vidljivih sluznica, krvarenjima po tijelu u obliku manjih ili većih hematoma po uškama, butovima, u okolici zglobova te po vidljivim sluznicama. Krvarenja su moguća i subkutano, u mišiću, ispod poplućnice i potrbušice, u plućima, u mozgu, tj. u svakom tkivu.

Kako je dehidracija simptom koji vrlo brzo dovodi do disbalansa tjelesnih tekućina i time poremetnje homeostaze organizma, svakako je bitna redovita nadokanada tekućine. Ako Vam se čini da odlazak u veterinarsku ambulantu predstavlja veliki napor za Vaše štene, porazgovarajte sa Vašim veterinarom o mogućnosti hospitalizacije kako bi mu se omogućio brži oporavak i kako bi pić bio pod nadzorom 24 sata.

Vaša briga za zdravlje djece je u svakom slučaju opravdana. Iako navedene bakterije i protozoe nisu tipične zoonoze, zajedničke su većini životinja i ljudi. Smanjite djeci kontakte s ljubimcem, vodite računa da dobro operu ruke svaki put nakon diranja šteneta, a prostor u kojemu štene boravi i po kojemu se kreće dezinficirajte primjerenim sredstvima. U trgovinama Pet centra možete pronaći dezinfekcijsko sredstvo u prašku "Ecocid" (Krka), koje se u određenom omjeru razređuje vodom, "Dezinfekcijsko sredstvo s mirisom citrusa i badema" (Amici e Felici) te već pripravljenu otopinu dezinficijensa u spreju "Capha Desclean" (Canina).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr