Povratak

Krvarenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa pekinezera starog 5 godina te sam danas ujutro zatekla mjesto i prostoriju, gdje on boravi i spava, jako krvavu. Krvi je bilo u njegovom krevetiću i po podu. Pregledala sam ga cijelog te nisam nigdje našla vidljivo mjesto krvarenja. Pas se ponaša normalno kao i svakoga dana, nigdje se ne liže i ne pokazuje znakove da mu nešto smeta ili da ga boli. Zanima me da li je to možda povezano s tim što već tjedan ili dva ima nagon za parenjem. Hvala, Lorena

O: Nažalost na ovaj način način mi je teško dati precizan odgovor jer nema dovoljno podataka o tome odakle krv potječe. Prisutnost krvi na spolovilu kod mužjaka može se javiti zbog infekcije mokraćnog sustava, kamenaca ili kristalića koji oštećuju stijenku sluznice mjehura i uretre te na taj način uzrokuju krvarenje. Nadalje uzrok mogu biti bolesti prostate (upala, cista, tumori prostate), trovanje rodenticidima, a krv u urinu može se pojaviti i kod piroplazmoze. Prisutnost krvi na spolovilu može biti posljedica mehaničkih ozljeda i ranica na prepuciju i penisu. U slučaju da pas polomi nokat na prstu također je moguće dosta jako krvarenje.

Zbog svega navedenog Vam savjetujem da psa odvedete kod veterinara koji će ga pregledati. Jedino se na temelju nalaza dobivenih  kliničkim pregledom može postaviti točna dijagnoza. Nakon postavljanja dijagnoze određuje se i odgovarajuća terapija, ako je potrebna.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr