silvija_havrle1

Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam kujicu labradora staru 10 mjeseci. Sa 5 mjeseci je sterilizirana. Prije tjedan dana je počela krvariti i spolovilo joj je natečeno (oko 4 puta se povećalo). Veterinar je rekao da je to normalno, zbog hormona, i da su joj ostavili dio maternice kod operacije jer je to uobičajeno. Danas se počela tresti i bezvoljna je, usporena je i djeluje bolesno. Temperatura joj je 40 stupnjeva i mama ju je upravo odvela veterinaru. Zanima me što bi joj moglo biti? Je li moguće da joj je to od krpelja ili slično? Jako sam zabrinuta pa vas molim brz odgovor i pomoć. Unaprijed hvala. Karla

O: Zahvaljujem na pitanju te strpljenju radi čekanja odgovora.

Ono što uvijek preporučam, kad primjetite bilo kakve znakove bolesti kod životinja, je što prije odvesti na pregled u   najbližu specijaliziranu veterinarsku ambulantu. Veterinarski pregled, te dodatne pretrage  (pretraga krvi, UZV, RTG i dr.) veterinarima mogu dati uvid u stanje u organizmu.

Krvarenje i otečenje stidnice nakon kastracije (sterilizacije) nije uobičajeno pa se može posumnjati na neke promjene u genitalnom traktu. Tada se kuja pregledava i vaginalno i UZV. Nije moguće da ostane dio maternice jer se ona ili vadi u cijelosti ili ostavlja kompletna, ovisno o odluci kirurga veterinara prilikom operacije. Postoji mogućnost da ostane dio jajnika koji i nekompletan može producirati hormone, ali može dovesti  i do upale maternice. Kod ovariotomije se radi o podvezivanju i vađenju ovarija (jajnika), a kod ovariohisterektomije se vade maternica i jajnici.

Povišena tjelesna temperatura ukazuje na upalni proces u organizmu, ali se javlja i kod piroplazmoze.

Piroplazmoza je teška i ozbiljna bolest jer uzročnici Babesia canis nakon što uđu u krvotok, razaraju eritrocite (crvena krvna tjelešca). Njihovim pojačanim raspadanjem, izlučuje se veća količina hemoglobina koji u erirocitima veže kisik, a to je vidljivo kao tamna mokraća (hemoglobinurija). Znači, razaranjem eritrocita nastaje anemija, koja se očituje bljedilom sluznica, temperaturom, a  otuda i bezvoljnost, malaksalost, gubitak apetita, zato što  stanice u tijelu nisu dovoljno opskrbljene s kisikom te nema izmjene tvari. Nakon toga može doći do komplikacija koje su rezultat upalnog odgovora, a to su akutno zatajenje bubrega, povećanje jetre i žutice, čak i cerebralnih simptoma (agresija, epileptoidni napadi, pareza ekstremiteta i koma) te posljedično oštećenja svih ostalih organa.

Oporavak od te bolesti je dugotrajan; crvena krvna slika se vraća u normalu kroz 5 tjedana, a bijela kroz 12 tjedana. Prvi klinički simptomi postaju vidljivi kada broj parazita dostigne razinu koja se može otkriti u krvnom razmazu, a to je 8 do 16 dana nakon što je posrednik (krpelj) počeo hranjenje na psu.

Opširnje o piroplazmozi  možete pročitati u prijašnjim odgovorima Piroplazmoza i Piroplazmoza.

Nadam se da je Vaša ljubimica već bolje, nakon što ste potražili pomoć u veterinarskoj ambulanti.

OZNAKE: