Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani,išla sam na put sa svojom pudlicom starom 4 godine. Put je trajao 5 sati i u jednom trenutku sam vidjela da ima par kapi krvi iz nosa. Nije trajalo dugo, stali smo da se prošeta i krv je stala. Nakon puta bila je kao i obično razigrana, normalno je jela. Zanima me zašto se to dogodilo i imam li razloga za brigu pošto se to nikad prije nije dogodilo, a išli smo na put i prije. Unaprijed hvala, Jelena

O: Krvarenje iz nosa (epistaksa) je  najčešće bezazlena pojava, ali može se javiti i u obliku dugotrajnih krvarenja što ovisi o uzroku i općem zdravstvenom stanju životinje.

Krvarenje iz nosa može biti kapilarno i arterijsko. Arterijsko krvarenje u pravilu je posljedica  rupture krvne žile uzrokovane traumom.

Uzroci ovog krvarenja su lokalni i opći. Lokalni uzroci, uz spontano i traumatsko krvarenje, mogu biti polipi nosa, ozljede sluznice stranim tijelom ili tumori nosne šupljine, odnosno paranazalnih sinusa. Opći uzroci uključuju infekcije gornjih dišnih puteva, bolesti srca i krvnih žila, te bolesti vezane uz koagulaciju krvi.

Obzirom da je za vrijeme puta kroz više sati Vaša pudlica bila izložena promjenjenim mikroklimatskim uvjetima (struja toplog ili hladnog zraka klima uređaja u automobilu), moguće je da je do krvarenja došlo upravo iz tog razloga.

Kako je opće stanje životinje dobro, a krvarenje je samo prestalo  u kratkom periodu, najvjerojatnije je to bila iznimna epizoda.

Ukoliko se krvarenje iz nosa ponovi, te ako primjetite druge simptome (točkasta krvarenja po koži i vidljivim sluznicama, otežano disanje na nos uz ispuštanje zvukova, iscjedak iz nosa ili promjena općeg stanja) svakako je odvedite na veterinarski pregled.  

OZNAKE: