Povratak

Krvarenje iz nosa (epistaksa)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pas je doberman i teče mu krv iz nosa nakon trčanja po šumi. Krvarenje nije kontiniuirano, već u razmacima po nekoliko dana. Nalazi su mu ok. Ali vet još nije rekao šta je tačno. Krv mu teče povremeno samo s jedne strane nosa. Molim vas za komentar. Hvala, Mina

O: Epistaksa (lat.epistaxis) predstavlja stanje kod kojeg je prisutno krvarenje iz nosa. Pojava je najčešće bezazlena, ali može se javiti i u obliku dužih epizoda. U tim slučajevima, najčešće je uzrok nešto ozbiljnije prirode te iziskuje hitni pregled od strane veterinara.

Općenito gledano, krvarenje iz nosa može biti kapilarno i arterijsko. Arterijsko krvarenje u pravilu je posljedica rupture krvne žile uzrokovane traumom ili ozljedom. Naime, uzroci se dijele na lokalne i opće. Lokalni uzroci, uz spontano i traumatsko krvarenje, mogu biti polipi nosa, ozljede sluznice stranim tijelom ili tumori nosne šupljine, odnosno paranazalnih sinusa. Opći uzroci uključuju infekcije gornjih dišnih puteva, bolesti srca i krvnih žila, povišeni krvni tlak (bolesti bubrega, hipertireoidizam, hiperadrenokorticizam) te bolesti vezane uz koagulaciju krvi (koagulopatija, trombocitopenija...). Od drugih uzroka moguće je izdvojiti reakcije na lijekove, erlihiozu, bolesti koštane srži (neoplazije, aplastične anemije...), prirođene bolesti (Willebrandova bolest, hemofilija...), vaskulitis (upala krvnih žila)...

Dijagnostika uključuje uzimanje iscrpne anamneze te provođenje opće kliničke pretrage upotpunjene specijalnim pretragama, kao što su rinoskopija, nosna lavaža, biopsija nosa,... Kompletna krvna slika i njeni parametri mogu dodatno usmjeriti pri postavljanju dijagnoze.

U svakom slučaju, klinička slika koja se povremeno jednostrano pojavljuje kod Vašeg ljubimca može za uzroke imati bilo koji od prije navedenih zdravstvenih poremećaja. Međutim, kako to može biti znak i puno ozbiljnijih zdravstvenih poremećaja, nužno je točno odrediti uzrok, odnosno postaviti dijagnozu. U tu svrhu, potrebno bi bilo ponovno se obratiti svojem veterinaru ili drugom veterinaru, odnosno na Klinike za unutrašnje bolesti (interna) Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55. Kolege na prije navedenim adresama će biti u mogućnosti provesti sve potrebiti preglede i pretrage radi utvrđivanja općeg zdravstvenog statusa ljubimca te postavljanja same dijagnoze. U skladu s postavljenom dijagnozom, odredit će se najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja kao i odgovoriti Vam na sva pitanja vezana uz zdravlje i kvalitetu života ljubimca općenito.

Korisne informacije o sličnoj simptomatologiji možete saznati i u odgovoru kolegice Gabrijele Gaurine, dr. med. vet. pod naslovom Krvarenje iz nosa psa i lišmanioza.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr