Povratak

Krvarenje iz nosa psa - epistaksa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Dragi doktori, mom psu curi krv iz nosa. Uzet je s ulice u groznom stanju i stalno smo kod veterinara jer je strašno osjetljiv. Malo je kihao jučer, ali to obično samo prodje. Ali, jutros sam našla fleke krvi na dekici i vidljivo mu curi krv iz nosa. I dalje kiše, ali ne znam je li od prehlade ili zato što ga ta krv iritira. Vildana

O: Epistaksa (lat.epistaxis) predstavlja stanje kod kojeg je prisutno krvarenje iz nosa. Pojava je najčešće bezazlena, ali može se javiti i u obliku dužih epizoda. U tim slučajevima, najčešće je uzrok nešto ozbiljnije prirode te iziskuje hitni pregled od strane veterinara.

Naime, dugotrajnija krvarenja mogu ukazivati i na ozbiljnije zdravstvene poremećaje što je bolje početi liječiti u samom početku bolesti, nego kada bolest poprimi kronicitet.

Krvarenje iz nosa može biti kapilarno i arterijsko. Arterijsko krvarenje u pravilu je posljedica  rupture krvne žile uzrokovane traumom ili ozljedom. Naime, uzroci se dijele na lokalne i opće. Lokalni uzroci, uz spontano i traumatsko krvarenje, mogu biti polipi nosa, ozljede sluznice stranim tijelom ili tumori nosne šupljine, odnosno paranazalnih sinusa. Opći uzroci uključuju infekcije gornjih dišnih puteva, bolesti srca i krvnih žila, te bolesti vezane uz koagulaciju krvi.

U svakom slučaju, do pojave kliničke slike kod ljubimca koju Vi navodite može nastati kao posljedica poremećenog općeg stanja ljubimca i posljedičnog kihanja. Posljedično, može doći i do pucanja sitnih krvnih žilica iziritirane sluznice nosa te krvarenja. Međutim, da li je to točno situacija kod Vašeg ljubimca, sa sigurnošću ne mogu tvrditi. Naime, za to je ipak potreban temeljiti pregled od strane veterinara, što Vam i savjetujem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr