Povratak

Krvarenje iz nosa psa i lišmanioza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
GabrijelaGaurina Joomla 2017


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imam zlatnog retrivera starog 2 godine. Prošle godine mu se pojavila krv iz nosa, tj. iz jedne nosnice, međutim nije dugo potrajalo. Sada mu se ponovno pojavilo i to 3 dana bez prestanka, također samo iz jedne nosnice. Veterinar mu nije mogao pregledati nosnicu, međutim pretragom krvi je ustanovio da pas ima lišmaniozu te mu prepisao Alopurinol. Pas nema nikakve simptome koje sam ja našla na internetu karakteristične za tu bolest. Ima 32 kg, nema ništa po tijelu, raspoložen je uvijek... Je li ta bolest može uzrokovati to krvarenje ili je uzrok nešto drugo, kada bi to trebalo prestati, ne znam što mi je činiti... Hvala, Tea

O: Krvarenje iz nosa jest jedan od simptoma lišmanioze. Ovu bolest uzrokuje protozoa Leichmania infantum (Tripanosomidae) koja invadira makrofage (obrambene stanice krvi) pa je njena prisutnost vrlo štetna po zdravlje pasa. Bolest prenose papatači koji pri sisanju krvi izbacuju te sitne parazite koji potom napadaju makrofage. Naročito je proširena u toplijim, mediteranskim krajevima, dakle i kod nas, u Dalmaciji. Nalaz koji je Vaš veterinar napravio i potvrdio bolest smatrajte vjerodostojnim.

Lišmanioza se naime očituje u dva glavna oblika: kožni i visceralni. Period inkubacije je od jednog mjeseca do nekoliko godina. Kožni oblik karakterizira hiperkeratoza, gubitak dlake, čvoraste, bezbolne otekline na koži koje se povećavaju, ulceriraju i jako sporo zarastaju te također i slabi, krhki i abnormalno dugi nokti. Mukokutana manifestacija bolesti zahvaća tkiva nazofarinksa pa često dovodi do deformacije nosa i nepca uz tendenciju hemoragijama. koje znaju biti dugotrajne. Visceralni  oblik razvija se kroz jedno duže vrijeme, od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, što je opet ovisno o imunološkom statusu psa. Pojavljuje se vrućica, gubitak apetita, proljev, povraćanje, slabost u zadnjim nogama, izbjegavanje tjelesnih opterećenja. Nadalje, bolovi u zglobovima, upale mišića, neuralgije, renalni simptomi poput poliurije  i polidipsije.

Važno je također znati da lišmanioza spada u zoonoze, dakle prenosiva je i na ljude.

Lijek koji je veterinar prepisao – Alopurinol je zasad najbolji lijek protiv ove bolesti, čije djelovanje Vi možete nadopuniti dodacima prehrani za poboljšanje  imuniteta.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr