franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Javljam Vam se ovim putem sa upitom o krvarenju odnosno kapanju krvi iz spolovila mog kućnog ljubimca. Naime, radi se o američkom staffordu starom 3 i pol godine. To se desilo već 2. put u cca mjesec dana. Ništa ga ne boli, sve je naizgled ok. Jedino navodim da je prije par dana pao slucajno sa terase visine cca 2m na desni bok i na travu. Odmah se dignuo i sve je u redu. Da li biste mi mogli nešto općenito reći ili ga moramo voditi veterinaru? Jedino što mogu reći je da ga spolovilo, a niti ostali dijelovi, ne bole na dodir i primjetila sam da mu je rupica za mokrenje kao malo rascijepljena. I to je danas bilo 2. put, otprilike 10-ak kapljica čiste krvi i lizao si je spolovilo pa je prestalo. Toliko za sada, hvala unaprijed na odgovoru. Lijepi pozdrav iz Pule

O: Krvarenje iz spolovila može biti vezano za različita stanja mokraćnog sustava. Najprije, može se raditi o traumi, samog spolovila ali i prepucija, kao i infekcijama, mokraćnim kamencima, tumorima, bolestima prostate. Iako se krv može vidjeti na spolovilu, ona može potjecati iz bilo kojeg dijela mokraćno-spolnog sustava, s obzirom da on završava spolovilom.

Temeljiti pregled nužan je kako bi se utvrdilo porijeklo krvarenja. Bolesti prostate, poput hiperplazije, bakterijskih infekcija ili tumora mogu biti uzrokom krvarenja, međutim to mogu biti i traume, kao što je pad koji spominjete. Ponekad psi čestim lizanjem spriječavaju normalno cijeljenje pa se preporuča staviti im zaštitni ovratnik. Mokraćni kamenci također mogu uzrokovati lezije, ali je za očekivati i druge simptome, što vrijedi i za eventualne infekcije.

Preporučujem da svojeg ljubimca odvedete veterinaru radi pregleda i preciznog utvrđivanja stanja. Vaš opis upućuje najviše na traumu, ali to je samo dojam; točno stanje se može utvrditi jedino pregledom.

OZNAKE: