Povratak

Krvarenje iz urogenitalnog trakta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kuju staru 11 godina i prije par dana je dobila krvarenje koje ne prestaje 5 dan i ima nenormalne odlive. Veterinar i ja se borimo da nekako zaustavimo krvarenje, nadam se da će biti sve u redu. Da li injekcije mogu pomoći i da li možete da mi date neki savjet. Injekcije su date da zaustave krvarenje, međutim ono se nastavlja, manje, ali je prisutno. Hvala, lp. Sanda

O: Nažalost niste naveli kakvog tipa je krvarenje. Do  krvarenja dolazi tokom oštećenja stjenki krvnih žila, može biti arterijsko, vensko ili kapilarno krvarenje. U trenutku izlaska krvi iz krve žile u okolno tkivo stvara se novi prostor koji nazivamo hematom. Primarno kod krvarenja je da se lokalizira te se što ranije zaustavi. Ako je došlo do krvarenja iz urogenitalnog trakta, isto tako se treba ustanoviti razlog krvarenja.


Iz spolnih organa ženki, ako postoji sumnja da je gravidna, povremeno može istjecati krv ili gnoj koji mogu potjecati iz maternice ili iz rodnice. Izvor krvarenja iz rodnice mogu biti ozljede od parenja, traume, hematomi (krvni podljevi) te adenokarcinomi. Krvarenje iz maternice je posljedica traumatskog oštećenja posteljice (udarac, pad, akt parenja), anomalije posteljice, novotvorevine u tijelu maternice. Manja krvarenja iz maternicu prestaju, ali treba prognozu postavljati oprezno. Kod jačih krvarenja postoji opasnost od pobačaja i iskrvarenja. Dijagnoza kod krvarenja ili gnojnog sekreta iz spolnih organa gravidnih životinja postavlja se pažljivim vaginalnim pregledom, pomoću spekuluma ili vaginoskopa. Liječenja se sastoji od zaustavljanja krvarenja, umirenjem životinje sedativima, tamponadom, podvezivanje krvnih žila, davanjem vitamina K, adstrigensa (tvari koje sakupljaju tekućinu), hipofizana (oksitocin za skupljanje krvnih žila) i adrenalina. Kod jačih krvarenja treba dati infuziju ili ako je to moguće i transfuziju. Krvarenja iz rodnice te gnojni iscjedak liječimo uglavnom lokalno (ispiranje dezinficijensima, tamponiranje, kirurški tretman, podvezivanje vaginalnog tumora, resekcija cista i aplikacija vitamina A i antibiotika).

Najbitnije je da se postavi dijagnoza kako bi se znalo pristupiti pravilnom liječenju. Naveli ste da je došlo do smanjenja krvarenja što je pozitivan pomak.

U svakom slučaju, potrebno je napraviti iscrpniju pretragu Vaše ljubimice.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr