Povratak

Krvarenje tijekom graviditeta kuje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam ženku dobermana, stara je 3 godine. Pre 20 dana je uparena. Parenje je prošlo bez ikakvih problema (kao po udžbenicima). Ovo joj je drugo parenje, prošli put je oštenila 9 štenaca. Znači, 20 dana nakon parenja, jutros je opet prokrvavila. Krv je tamne bolje i ne baš u velikim količinama. Kuja je ponašao normalno, normalno jede, pije, kreće se, vesela je, ali me je ovo krvarenje baš zabrinulo. Zaista nemam iskustva s tim. Da nije možda pobačaj, neka infekcija, ponovno teranje...itd.

Unapred hvala,

Predrag


O: Tijekom graviditeta moguća je pojava krvarenja iz maternice. U pravilu, ona se najčešće pojavljuju u drugoj polovici graviditeta (nakon 35 dana) te nerijetko prolaze nezapažena jer su najčešće blaže naravi te kratkog vijeka. Uzroci ovoj pojavi najčešće se pripisuju nekoj od trauma, kao što su pad, udarac,... što za posljedicu mogu imati ozljedu placente te njeno odlupljivanje od maternične stijenke.

Također, do pojave krvarenja za vrijeme graviditeta može doći i kao pojava različitih anomalija placente, različitim novotvorevinama, infekcijama različite etiologije, trovanjima,...
 
U slučajevima da je narušen integritet maternice ili placente, postoji vjerojatnost i uginuća plodova.
 
Stoga Vam savjetujem da s ljubimcem posjetite svog veterinara. Isti će po pregledu ljubimca moći utvrditi točno o čemu je riječ te Vas dalje u skladu s dijagnozom savjetovati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr