zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Htjela sam vas zamoliti za uslugu, da mi date savjet. Bila sam jučer kod veterinara sa svojim štencem starim 7 tjedana jer se već dva dana povuko u sebe i ne želi jesti i igrati se s drugim psima. Veterinar je rekao da je to gastritis i da se nadamo samo najboljem i naredio da 4/6 dana svi psi jedu kuhanu piletinu sa rižom. Ostatk štenaca jede normalno i fina im je riža s piletinom, dok to malo čudo neće, ne želi jesti niti piti vodu! Od dolaska od veterinara je jedno 3-4 puta povraćao sluzavu tvar koja se jako skuplja i imao je malo krvavu stolicu, i kako je imao proljev, ali bez krvi i koji užasno smrdi i nepodnošljiv je miris, htjela sam pitati kako da mu pomognem? Što bih mu mogla dati jesti? Već 24 sata nije ništa jeo, a povraća i ima krvavu stolicu. Sutra ćemo ići k veterinaru i to u prvu smjenu odmah ako neće ništa jesti. Ana

O: S obzirom na opisano stanje Vašeg ljubimca, svakako je za preporučiti hitan odlazak u veterinarsku ambulantu kako bi se stabilizirala probava i infuzijom nadoknadila hrana i tekućina.

Uzroci pojave krvave stolice u štenadi su brojni: bakterijske infekcije s vrstama Clostridium i Salmonella, alergije na određene aditive iz hrane, emulgatore i masti, kontrakcije kolona uslijed traume ili upale, invazije crijevnim parazitima, prejedanje ili ingestija oštrih predmeta (kosti, plastika, igla i sl.), infekcija mikroorganizmom protozoom vrste Coccidia i Giardia, nagle promjene načina prehrane ili jedenje neadekvatne hrane, virusne infekcije poput parvoviroze i corona-virusnog proljeva,...

Kako se najčešći uzroci krvave stolice, uz prisutnost drugih teških simptoma (odbijanje hrane, povraćanje, nevoljkost i sl.), pripisuju infekcijama bilo bakterijske, virusne ili protozoarne etiologije, potrebno je načiniti kliničke pretrage za postavljanje dijagnoze a sve u svrhu preporuke pravovremene i adekvatne terapije.

Do odlaska u veterinarsku ambulantu, preporučila bih Vam da držite ljubimca na toplom i prozračnom mjestu u kući i minimalizirajte stres odvajanjem od legla. Kako štene samostalno ne uzima hranu i vodu možete mu ponuditi neku od visokoenergetskih medicinskih hrana kako biste mu podržavali opću otpornost organizma: Purina Convalescence konzerva, Royal Canin Recovery pašteta, Eukanuba High Calorie konzerva, Hill's a/d konzerva te Calo-pet pasta (Vetoquinol). Neku od navedenih hrana razrijedite toplom vodom pa brizgalicom dajte štenetu svakih dva do tri sata direktno na usta a ako nabavite Calo-pet pastu primijenite je direktno u usta u obliku u kojem dolazi jer pastu nije potrebno razrijeđivati. Štenetu se može dati i ImmunoBoost (Newborn Animal Care) energetsku pastu koja se koristi za životinje u oporavku i to najčešće za mlade životinje da bi stekle potreban imunitet i dobile dodatnu pojačanu energiju. Osobito je preporučljiva kod avitalnih, oslabljenih mladih životinja, pothranjenih i bolesnih.

OZNAKE: