Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molila bi Vas stručnu veterinarsku pomoć pri riješavanju u naslovu navedenog problema. Maltezer je star 4 g i ima 5 kg. Problem je počeo pred mjesc dana s povraćanjem i krvavo - sluzavim proljevima uz odbijanje hrane. U početku svakodnevno, a sada povremeno ima samo krvave stolice bez povraćanja. Žao mi je što moram priznati da se veterinarska pomoć koju smo odmah potražili svela na jedno veliko ništa. Mene je kao liječnika neugodno iznenadila činjenica da se obrada svela na naše iznošenje simptoma i njihove (bilo ih je više) konstatacije o tome kako je to "vjerovatno" / navodit ću redom mišljenja vaših kolega /: namjerno trovanje, potom gastritis, parazitarna bolest....

Sve je to i laicima poznato, mene je zanimalo o kojoj bolesti se radi u ovom konkretnom slučaju. Povezujući simptome s ljudskim organizmom koji mi je bliži, pretpostavila sam da bi se mogla pregledati stolica, na što je Vaš kolega pristao i izvjestio me da je pronašao giardiu i naglasio da to nije giardia lamblia nego giardia cani? Savjetovao je MONIL tbl/albendazol/ 25 mg/ kg - 2x na dan, 2 dana. Znajući da se Giardia kod ljudi liječi metronidazolom, provjerila sam preporučenu th i mišljenja sam da je apsolutno neprimjerena. Molim Vas da mi odgovorite da li je krvavo - sluzavi proljev simptom koji se uopće vezuje uz infekciju Giardiom kod pasa te koja je zapravo odgovarajuća th, u kojoj dozi i koliko dugo. Šta bi Vi savjetovali da se učini u daljnjoj obradi? Koja je preporučena prehrana u tijeku ove bolesti? Srdačni pozdravi iz Trogira, Marija

O: Giardioza je kronična, intestinalna protozoarna infekcija. Uzročnik je giardia spp., bičaš koji se javlja u vegetativnom i cističnom obliku. Ciste su izvor infekcije i reinfekcije za životinje, a incidencija je veća u mladih jedinki te onih s oslabljelim imunitetom.

Trofozoiti se nalaze na epitelu u kriptama tankog crijeva, a ciste se izlučuju izmetom. Vrlo su otporne prema vanjskim utjecajima. Ova bolest se javlja diljem svijeta u mnogih domaćih i divljih sisavaca, ptica i čovjeka. Infekcija je najčešća u pasa i mačaka.

Giardia spp. je morfološki slična. Uobičajeno je da se svakoj G. daje različito ime, prema životinji u koje je dijagnosticirana. Tako se npr. Giardia u pasa naziva Giardia canis, u goveda Giardia bovis, itd.

Infekcija gijardijom može biti inaparentna ili se manifestirati gubitkom težine i kroničnom diarejom ili steatorejom. One mogu biti kontinuirane ili intermitentne. Iako se kao tipičan simptom ne navodi krv u stolici, prisustvo krvi ne treba isključiti u dužih vodenih proljeva kakvi se javljaju u ove bolesti. Povraćanje se javlja sporadično.

Dijagnoza se postavlja mikroskopskim nalazom pokretnih kruškolikih trofozoita ili ovalnih cisti.

Terapija inficiranih pasa je često djelomično uspješna, a reinfekcije su česte i u potpuno eliminarnih infekcija.

Terapija se u pasa provodi:
- fenbendazolom (50mg/kg/dan) koji djelotvorno uklanja ciste uzročnika iz fecesa psa.
- kombinacijom : praziquantel, pyrantel pamoat i febentel kojom se postiže smanjenje ekskrecije cista u inficiranih pasa.
- albendazolom
- metronidazolom, kojim se postiže efekt od oko 65% u eliminaciji Giardia spp. u pasa, ali su zabilježeni slučajevi akutne anoreksije i povraćanja, što ponekad dovodi do ataksija i nistagmusa.
- furazolidonom također, ali se popratno mogu javiti proljev i povraćanje.

Fenbendazol u kombinaciji s praziquantelom se navodi kao sredstvo izbora za terapiju u pasa.

Kako niste naveli čime hranite Vašeg psa i jesu li u njegovu prehranu uvedene nove namirnice, a što bi također moglo utjecati na opisane poremećaje, preporučam Vam da psu ponudite dijetalni intestinal program za pse (dehidrat ili meku hranu u konzervi), već prema dostupnosti :"Hill`s", "Eukanuba" ili "Royal canin".

OZNAKE: