Povratak

Kuja nakon okota odbacuje novorođeno štene

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imala bih pitanje u vezi mladunčadi samojeda. Kujica mi ima 7 malih peseka i jednog je odbacila. Sve ih je očistila i osušila osim tog jednog,on je cijeli mokar i hladan i cijelo vrijeme ga nosi po prostoriji. Da li bi bilo bolje da ga odmaknem od nje i pokušam odhraniti na dudu ili da ga ostavim sa njom pa ga možda prihvati? Bojim se da ne bi druge peseke pogazila kada s ovim počne hodati. Nataša

O: Nakon samog poroda, kuja lizanjem štence suši (pomaže njihovim centrima za održavanje temperature organizma), a istovremeno im potiče cirkulaciju. Osim toga, često ih liže po analnom otvoru i spolnim organima, ne bi li na taj način potaknula defekaciju i mokrenje.

Štenci se nakon poroda smještaju uz kuju, a ona ih instinktivno usmjerava prema sisama, ne bi li posisali kolostrum (prvo mlijeko), koji sadrži antitijela bitna za njihovo preživljavanje u prvim tjednima života (dok još nisu sposobni stvarati vlastita).

Ako iz bilo kojeg razloga, nešto od prije navedenog ne bude od strane majke provedeno, savjetuje se "lagana" intervencija vlasnika. To podrazumijeva, čišćenje usta i dišnih prohoda štenca/štenaca te sušenje cijelog organizma. Sami štenci se "postavljaju" neposredno uz majku, a sve kako bi njen instinkt potaknu da ih pomakne i pozicionira kod svojih mliječnih žlijezda. Ovdje je bitno naglasiti i kontrolirati kako štenci uzimaju hranu te kako napreduju. Naravno, po potrebi bi bilo dobro štence i dohranjivati zamjenskim mlijekom. Nakon samog hranjenja, majka ih ližući po trbuhu masira i potiče probavu. Ovisno o uvjetima držanja, ovdje je također bitno osigurati optimalnu temperaturu prostora u kojima se tako mladi štenci drže - njihov centar za termoregulaciju još nije u mogućnosti održavati optimalnu temperaturu te ih je nerijetko potrebno dodatno grijati.

U slučaju Vašeg štenca, pomozite mu na prije opisani način. Ako ga majka nastavi odbijati, pomozite mu dohranjivanjem i osiguravanjem optimalne kvalitete života. Također, probajte se konzultirati i sa svojim veterinarom. Isti može pregledati štenca kao i, po potrebi, mu pomoći na najprikladniji način.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr