franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam dalmatinera (kuja) stara 12 godina. Dobro se drži, no u zadnje vrijeme počela je piti nenormalno puno vode, no nakon nekog vremena, tu vodu povrati, ali ipak nastavi ju i dalje piti. U čemu je problem? Je li to neka bolest ili...? Može li joj se pomoći?

Hvala unaprijed, Magda


O: Pojačanu žeđ, odnosno pojačani unos tekućine, nazivamo polidipsijom i kod pasa ona može nastati iz različitih razloga.

Ponekad se radi o fiziološkim procesima, npr. pas koji jede suhu, dehidriranu hranu će piti više vode od onog koji jede mokru hranu. Također, više temperature zraka, kao i suh zrak, imaju za posljedicu pojačani unos tekućine. Psi normalno dnevno popiju 20-40 ml vode na pola kilograma tjelesne težine, a sve što je iznad toga smatramo polidipsijom.

Postoje, međutim, stanja kod kojih je polidipsija znak uznapredovale bolesti koja traži promptnu intervenciju. Takve bolesti su diabetes mellitus, piometra (gnojna upala maternice), bolesti bubrega, hipertireoidizam (pojačan rad štitnjače), hiper– ili hipo-adrenokorticizam (pojačano ili smanjeno stvaranje kortizola), diabetes insipidus.

U svakom slučaju, moja preporuka je da psa odvedete svom vetrinaru na pregled.

OZNAKE: