ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P:  Imam štence od mjesec dana. Kuji je to drugi okot. Ona je njemački lovni terijer. Zanima me je li opasno kada ih grize (kao da trebi buhe) svuda po tijelu, oni cvile.  Djeluje mi kao da ih uči nešto, da se bore, grizu? Trebam li je spriječiti u tome? Ako možete, napišite mi par riječi o odgojnoj metodi štenaca (što kuje rade). Mara

O: Kuje su vrlo brižne majke koje osim puno strpljenja i pažnje koje posvećuju mladuncima s vremenom postaju i pravi "odgajatelji". Iako se štenci rađaju s instinktom pripadnosti čoporu, ponašanje će naučiti od majke gledajući je, oponašajući je i pokoravajući joj se. To znači npr. da će kuja svoje stasale mladunce koji postanu previše razigrani ukoriti režanjem ili čak kontroliranim ugrizom. U svim svojim postupcima kuje nikad ne pretjeraju te im u tim situacijama štence možete prepustiti s povjerenjem. Drugi čimbenici koji mogu biti uzrok ovakvom ponašanju su stvarna infestacija legla buhama ili otpor majke koja štencima ne dopušta dojenje jer su im zubići izrasli i grizu je. S tim u vezi bilo bi najbolje omogućiti temeljitiji veterinarski pregled kako majke tako i cijelog legla.
U dobi od mjesec dana štence se može početi nadohranjivati mekom hranom u konzervi ili kašicama za štence. Može im se ponuditi i dehidrirana hrana za štence malih pasmina. Neprimjereno ili neprihvatljivo ponašanje koje upućuje na agresiju koja bi mogla ugroziti štence za očekivati je neposredno po okotu u nezrelih, prerano parenih kujica koje su emocionalno nepripremljene za ovakva stanja. Međutim, i kod njih su nakon mjesec dana svi postupci ipak u okvirima očekivanih. U svakom slučaju ukoliko procijenite da je ova aktivnost kuje izvan prihvatljivog izvedite je u šetnju, odvratite joj pozornost od štenaca kako bi joj dali vremena za umirenje i opuštanje.

OZNAKE: