dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imam mješanku francuskog buldoga i pekinezera staru 5 godina. Već 9 dana vuče stražnje noge. Vetrinar kaže da joj je vjerojatno uklješten živac zbog pomaka diska na kralježnici. Dobiva injekcije, dobila je već oko 20, i tablete protiv bolova. Probao joj je iglicom osjet u šapama, nije reagirala. Tek na jednom mjestu između prstiju je trznula. Veterinar kaže da ne vjeruje u oporavak bez operacije, što je nažalost preskupa opcija... Prije 2 godine je isto vukla noge i dobivala injekcije, ali joj je već nakon nekoliko injekcija bilo bolje. Zanima me postoji li mogućnost oporavka s vremenom?

Unaprijed hvala! Tamara

O: Svaka promjena u korištenju mišićno-koštanog sustavu upućuje na bolno stanje. Naime, životinja će izbjegavati pokret koji je bolan i razvit će se zamjenski pokret ili će biti nepokretan dio popraćen s promjenama.

Sigurna dijagnoza se postavlja na temelju rendgenograma.

Kosti koje tvore kralježnicu su razmaknute malim diskovima. Ovi diskovi su ravni i okrugli, meke unutrašnjosti i čvrstog omotača. Kad su zdravi, amortiziraju udarce između kralježaka prilikom kretanja tijela, i čine kralježnicu savitljivom. U slučaju da su oštećeni zbog ozljede, istrošenosti ili neke druge bolesti, mogu se pomaknuti ili iskočiti iz normalnog položaja i/ili puknuti. Uglavnom dolazi do pritiska na živčane korijene u kralježnici. Simptomi se mogu pojaviti u bilo kojem dijelu tijela, ovisno o pritisnutom živcu, poput ukočenosti. Kralježni disk se može pomaknuti uslijed ozljede ili pada, no to može također biti i rezultat postepenog oštećivanja. Bolest se dijagnosticira tek nakon pregleda rendgenskih snimaka bolnog dijela kralježnice gdje se može vidjeti fizička degeneracija nastala pomicanjem zdravog diska iz normalnog položaja. Preporuča se odmor i uzimanje lijekova protiv bolova. U nekim slučajevima potreban je i operativni zahvat. Dakle, potrebna je sigurna dijagnoza.
 
Glukozamin pomaže obnavljanju nove hrskavice, a kondroitin sprječava oštećenje postojeće hrskavice. Najčešće se spominje da je glukozamin “građevni materijal” za mukopolisaharide koji su prijeko potrebni u procesu obnavljanja hrskavičnih površina. Važno je spomenuti da organizam najbolje koristi glukozamin sulfat, kojeg nema u hrani već u dodacima prehrani.

Detaljnije  su o ovoj temi pisali moji kolege u odgovorima Otežano kretanje psa starijeg psa / Hrane i dodaci prehrani za pse s problemima lokomotornog sustava i Bolesti lokomotornog sustava u pasa / Hromost, ozljeda mekih tkiva i istegnuće mišića u pasa.

OZNAKE: