Povratak

Kujica ima "vjetrove" - plinovi iz crijeva (flatus)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Imam zlatnu retrivericu staru 2 i pol godine. Sinoć sam primjetila da ima plinove i kada ima plinove izlazi joj neka tekućina iz stražnjice. Sad joj je dlaka oko stražnjice masna. Mislim da to još uvijek traje jer se dlaka ne suši. Nije proljev jer to što izlazi nema nikakvu boju. To me zabrinjava. Jeste li imali slične slučajeve? Nina

O: U vezi s defeciranjem, ali i neovisno o njemu životinje ispuštaju iz crijeva i plinove (flatus). Umjerena flatulencija ili ispuštanje plinova iz crijeva kod biljojeda i mesojeda normalna je pojava. Učestali flatusi kod mesojeda posljedica su hranjenja preobiljem ugljikohidrata, znači hranidbenih nepravilnosti ili gastrointestinalnih bolesti.

Plinovi iz crijeva sastoje se od dušika, kisika, vodika, metana i ugljičnog dioksida i oni su svi bez mirisa. Plinovi koji imaju miris (amonijak, sulfid, skatoli, indoli, merkaptani, hlapljivi amini i masne kiselne kratkih lanaca) čine manje od 1% sastava intestinalnog plina.

Psi i mačke su intolerantni prema laktozi (mliječnom šećeru) jer ne posjeduju laktazu, enzim koji da može razgraditi laktozu, pa svježe mlijeko može izazvati proljev i plinove. Jedna šalica mlijeka sadrži 11 grama laktoze. Nagla promjena hrane ili povećanje količine ugljikohidrata te vlakana mogu uzrokovati pojačanu tvorbu plinova tijekom adaptacije na hranu, a također i halapljivo gutanje i prejedanje. Bolesna stanja koja uzrokuju slabiju apsorpciju nutrijenata mogu isto biti uzrok (egzokrina insuficijencija gušterače, paraziti, bakterijska i virusna upala crijeva...).

Kliničkom slikom prevladavaju pojačano ispuštanje plinova popraćeno neugodnim mirisom, blaga abdominalna neugodnost zbog distenzije (napetosti) trbušne stijenke te mogući i proljev i povraćanje. Za dijagnozu je vrlo važna anamneza; što pas jede, koliko često jede dnevno, da li je hrana mijenjana te da li je postupno mijenjana te uvjeti u kojima se životinja hrani (prehalapljivo hranjenje)... Potrebno je napraviti detaljnu kliničku sliku koja uključuje abdominalnu palpaciju i rektalnu pretragu. Pretraga krvi je u većini slučajeva normalna, a od ostalih laboratorijskih pretraga potrebno je napraviti pretragu izmeta na parazite, pretragu na enzime gušterače, fekalnu kulturu na salmonelozu i kampilobakteriozu te pratragu na giardiu. Ono što izlazi iz anusa tijekom ispuštanja plinova je rijetka stolica što navodi da pas najvjerojatnije ima i proljev.

Liječenje započinjemo liječenjem primarne bolesti, korigiranjem hranidbe, stavljanje životinje na medicinsku dijetu za probavne poremetnje (Hill`s i/d, Royal Canin intestinal, Purina gastroenteric, Eukanuba intestinal), čišćenjem od unutarnjih parazita te aplikacijom lijekova ako dijeta ne pokazuje poboljšanje. Nakon što se stanje popravi potrebno je postepeno vratiti životinju na hranu koju inače jede i izbjegavati kravlje mlijeko ukoliko ga je pas dobivao, radije dati gotovo zamjensko mlijeko oslobođeno laktoze i redovito čistiti od crijevih parazita. Ako pas prehalapljivo jede obroke davati više puta u manjim količinama. Korigirati ako je u pitanju koprofagija (jedenje izmeta) te ostataka sa stola. Osigurati više aktivnosti za psa tako da se plinovi i izmet potaknu na izbacivanje dok je pas vani.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr