Povratak

Kupanje i održavanje higijene kujice nakon okota

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Zanima me koliko moram čekati s kupanjem kuje nakon okota? Imam shih tzu kujicu i to joj je prvo leglo. U kući nam je stalno osim kad izlazi na nuždu. Pa me zanima da li je smijem okupati. Ona se normalno ponaša. Vratila se u neku normalu. Postelju im promjenim 1 dnevno. Ali ne znam da li nju smijem okupati. Zahvaljujem na odgovoru. Martina

O: Kupanje je važan dio brige i njege psa, međutim ne preporučuje se često kupanje psa jer se na taj skida prirodna masnoća sa kože pa ona postaje suha, smanjuje se njena zaštitna uloga, te dolazi do perutanja kože. Zbog prečestog kupanja dolazi do skidanja zaštitnog sloja te se stvaraju uvjeti za neometani prodor mikroorganizama u kožu što dovodi do nastanka infekcija. Uglavnom se savjetuje da se psi kupaju najviše 3 - 4 puta godišnje sa šamponom dok se puno češće psa može oprati običnom toplom vodom.

Kupanje poslije okota samo po sebi neće štetiti Vašoj kujici. Ukoliko ona nije jako zaprljana, možete oprati samo stražnji dio kujice ili možete umjesto samog kupanja koristiti vlažne maramice koje se koriste za održavanje higijene.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr