Povratak

Kupanje psa u zimskom periodu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa starog dvije godine i par mjeseci. Našli smo ga na ulici kao bebicu od možda mjesec dana i od tada je s nama. Ima oko 35 kg, redovno je vakcinisan, čišćena mu je paraanalna žlijezda, redovno mu dajemo tablete protiv parazita, a koristim i Frontline protiv krpelja i buha. Imamo veliko dvorište, ali spava u kući na svojoj dekici. Moram napomenuti da je velika maza. Prije par dana je počeo da češe oči, ponekad i od tepih. Nema nikakvih vidljivih promjena na očima. Rijetko jede slatkiše i to samo neke suhe i malo slatke kekse. Molim Vas za mišljenje i savjet. Koliko često je preporučljivo kupati psa u zimskom periodu?
Unaprijed hvala, Dijana

O: Više o iritaciji oka te njenim uzrocima možete saznati u odgovoru kolegice Dragice Nemeš, dr.vet.med. ovdje.

Ne postoji neko uvriježeno pravilo koliko često treba kupati psa. Naime, učestalost pranja ovisi o stupnju zaprljanosti dlake, boji dlake te eventualnim zdravstvenim poremećajima, kao što su kožne bolesti.

Pravo kupanje i šamponiranje se provodi 3-4 puta godišnje. Općenito se ne preporučuje pse prati češće od prije navedenih intervala jer se na taj način skida prirodna masnoća s njihove kože pa može doći do perutanja kože i narušavanja njene zaštitne uloge. Posljedično, i sredstva koja se koriste protiv buha i krpelja slabije djeluju (naročito ampule Frontline i Advantix koje se vežu na masne stanice u potkožju i na taj se način prošire po čitavom organizmu).

Pravilnim intervalima između šamponiranja moguće je očuvati zaštitni masni sloj kože koji štiti kožu i cijeli organizam od infekcija. Za razliku od šamponiranja, tuširanje ljubimca samo s vodom je moguće provoditi češće jer se vodom ne uklanja prirodna masnoća kože pa su i mogući prije navedeni problemi svedeni na minimum.

Ako je nužno kupati šamponom ljubimca i češće od prije navedenih intervala, onda je to moguće uporabom jednog od specifičnih medicinskih šampona, kao što je Dermilen ili Dermazyme losham.

Naime, Dermilen posjeduje dobru sposobnost čišćenja dlake i kože, a njegova masna komponenta štiti kožu od isušenja, ne skida masni film sa dlake koji većina šampona uništi, a koristi se i kod alergija kože osjetljivijih pasmina. "Dermazyme losham" šampon za pse i mačke je jedinstvena kombinacija losiona i šampona koja vlaži i hrani kožu te se također može upotrebljavati češće nego obični šamponi.

Kao što je prije i navedeno, i u zimskom periodu bi trebalo reducirati kupanja na najmanju moguću mjeru i na takav način prevenirati pojavu različitih oboljenja i zdravstvenih poremećaja.

Ako se i odlučite u zimskom periodu kupati ljubimca, kvalitetno ga posušite te osigurajte mu određene uvjete kako se ne bi prehladio ili razvio druge zdravstvene probleme.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr