Povratak

Kvalitetna prehrana kuje u vrijeme graviditeta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imam kuju zlatnog retrivera koja je imala tri okota za redom. Pošto imamo i mužjaka, ponovo su se sparili mada sam htjela izbjeći ovo parenje. Nisam pametna što napraviti, da li je pustiti da se okoti još ovaj put ili je sad sterilizirati. Ne bih htjela da joj se što desi. Ako je pustim da još ovaj puta iznese trudnoću, da li trebam kupiti kakve preparate, vitamine, kalcij ili što slično. Lijep pozdrav, Tea Nika

O: Odluka u vezi sterilizacije, odnosno još jednog okota, stoji u Vašoj ingerenciji. Takvu odluku je najbolje donijeti u suradnji sa veterinarom koji poznaje psa. Ukoliko se odlučite za sterilizaciju, kirurški zahvat uključuje evakuaciju i maternice i jajnika (ovariohisterektomija).

Što se tiče dodataka prehrani u vrijeme graviditeta, pravilo je da treba biti oprezan i ne dodavati bez jasne potrebe ni vitamine ni kalcij.Pri tome kvalitetna prehrana ima najveću važnost. Prevelike količine kalcija tijekom gravidnosti mogu pridonijeti pojavi eklampsije nakon poroda. Također i povećane količine vitamina nisu dobre, naročito vitamina D i A.

Zbog toga je kvalitetna prehrana imperativ, pri čemu preporuke svakako idu u smjeru superpremium i premium kategorije hrane. Prehranu se preporuča pojačati u zadnjoj trećini gravidnosti jer u to vrijeme plodovi zapravo najviše rastu. Povećanje količine hrane od 20% je sasvim dovoljno. Dobro bi bilo povećati broj dnevnih obroka, odnosno postići da kuja jede češće manje obroke, jer su obilni obroci opterećenje za probavni sustav, koji sada ima manje mjesta u abdomenu, zbog velike maternice. Nakon poroda, kuji treba ponuditi da jede bez ograničenja, naročito ako je leglo veliko.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr