Povratak

Kvrga (izraslina) u kujice nakon operacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Biljana Brzać, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kujicu 3 i pol godine, nedavno je bila na operaciji (negdje oko 3 tjedna) imala je gnojnu upalu maternice. Primjetila sam neobičnu kvrgu i čini mi se kao da raste. Ne boli ju na dodir, vesela je i zaigrana, ali me je svejedno strah. Molim vas pomozite, ne želim ostati bez nje...
Antonela

O: Promjene na koži mogu biti različite etiologije. Ne znam da li je novotvorevina nastala na mjestu reza pa bi to mogli povezivati s izvršenim operativnim zahvatom. Ako je lokalizirano na drugom mjestu, može se raditi o drugim uzrocima.

Pošto ste naveli da životinja ne reagira bolno na podražaje, moglo bi se raditi o hematomu. To je izljev krvi u novonastalu šupljinu. Nastaje na mjestu gdje krv iz ozljeđene krvne žile ulazi u tkivo. Ako se pri obradi rane potpuno ne zaustavi krvarenje ili dođe do naknadnog krvarenja, govorimo o post-operativnom hematomu. Krv u hematomu se brzo gruša, a pošto navlači na sebe vodu, ima tendenciju rasta. Manji hematomi se mogu u potpunosti resorbirati, dok se veći moraju punktirati, kako bi se eliminirao sadržaj.

Edem nastaje kada dolazi do poremetnje u izmjeni tekućine, pri čemu se tekućina nakuplja lokalno ili difuzno u međustanične prostore tkiva. Veličina edema varira ovisno o količini tekućine. Na pritisak edem nije bolan i može se osjetiti fluktuacija tekućine. Edem uglavnom prolazi sam od sebe jer se tekućina resorbira, u suprotnom treba izvršiti punkciju.

Tumori su novotvorevine koje imaju tendenciju neprestanog, neograničenog i nesvrsishodnog bujanja tkiva. Zbog svoje prehrane, uzdržavanja i rasta tumor je vezan za cijeli organizam pa stoga ima štetno djelovanje.

Uzrok nastanka otoka može biti i primjena injekcionih preparata, koje se daju podkožno.

U obzir mogu doći i ciste.

U svakom slučaju, ako niste do sada posjetili svog veterinara, moj savjet je da to svakako učinite u što skorijem vremenu, kako bi se postavila točna dijagnoza i počelo s adekvatnom terapijom za pomoć Vašem ljubimcu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr