Povratak

Kvrga raste na glavi šteneta - rizik za zdravlje i biopsija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Vlasnica sam šteneta dogo argentino starog 8 mjeseci. Odmalena ima kvrgu na glavi koja sad raste, pošto i ona raste. Rendgen je pokazao da se radi o kosti. Njena cijela desna strana glave je za par cm viša od lijeve. Preporučili su mi biopsiju kostiju, ali njoj to za sad ne smeta. Zanima me da li bi njoj ta kost mogla smetati s vremenom i da li se to može operirati? Estetski nama ne smeta, ali ne bih željela da s vremenom njoj radi komplikacije. Hvala, zabrinuta vlasnica

O: Pojava koju opisujete u Vaše ljubimice upućuje na neku od genetskih deformacija, s obzirom na to da je vjerojatno prisutna od rođenja. Nije rijetka pojava u čistokrvnih pasmina jer se često pribjegava parenju u srodstvu ili prekomjernom korištenju jednog mužjaka kao izvora genetskog materijala, a sve kako bi se sačuvale optimalne karakteristike za pasminu.

Bilo kakvu oteklinu, kvrgu ili izraslinu nazivamo tumorima. Oni su novotvorevine koje predstavljaju nekontrolirano bujanje tkiva te mogu biti dobroćudni i zloćudni. Sumnju na zloćudnost trebalo bi potvrditi biopsijom.

Teško mi je iz Vaših navoda zaključiti da li je ta tvorba ograničena od kosti ili je njen nastavak pa prema tome i pretpostaviti daljnji tijek razvoja i mogućnost kirurškog odstranjivanja. Dobroćudne tvorbe, iako su ograničene i nemaju metastaze, probleme mogu praviti mehanički, zbog svoje veličine i pritiska na okolna tkiva. Zloćudni pak tumori uraštaju u tkivo i razaraju ga te imaju metastaze, a u kratkom vremenu mogu značajno narasti.

Preporučila bih Vam da u dogovoru sa Vašim veterinarom ipak načinite biopsiju jer će se jedino prema nalazu iste moći procijeniti daljni rizik za njezino zdravlje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr