Odgovara:
Vllaznim Zajmi, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam štence dobermana koji su sada stari 8 tj. Na glavama dvojice muških su se pojavile nekakve kvržice, ne previše izbočene, promjera ispod 1 cm. Ostali štenci su čisti. Kod jednoga su to 3-4 kvržice, a kod drugoga 2. Što učiniti s tim i kako ih liječiti? Hvala, Goran

O: Jedna od mogućnosti je oboljenje kože bakterijske etiologije.

Općenito, bakterijske kožne infekcije mogu izazvati stvaranje manjih uzdignuća (papula) ili prištića (pustula).

Pustule su ispunjene gnojem, a papule sadrže upalne stanice. Oštećenjem i pucanjem prištića nastaju erozije, a ako se prostiru i u dublje slojeve kože, nazivaju se ulceracije. Aknama se nazivaju samo oni upalni čvorići koji su vezani uz upalnu bolest žlijezda lojnica.

U štenadi mlađej od 6 mjeseci javlja se tzv. juvenilna piodermija. Predisponirajući faktori mogu biti pad imuniteta ili alergija.

Liječenje piodermija mora se često provoditi kompleksno, tj. u obliku lokalnog i općeg liječenja. Za lokalno liječenje upala i infekcija na koži koriste se antibiotici u obliku kreme, gela ili masti. Kod težih slučajeva veterinar će propisati i opće, ciljano liječenje onim antibiotikom koji je na osnovi bakteriološke pretrage i antibiograma najviše indiciran.

U svakom slučaju, savjetujemo Vam da štence odvedete na veterinarski pregled.

OZNAKE: