Povratak

Kvržice na mliječnoj žlijezdi šteneta i sumnja na tumor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Zanima me da li štene od 10 mj. može dobiti maligni tumor dojke (mliječne žlijezde)? Naime, imam Am.Staff. terriera, ženku, prvo tjeranje je prošlo normalno, namjeravala sam ju sterilizirati, zbog novčanih problema nisam stigla prije prvog tjeranja. Po pretpostavkama mislim da je imala i lažnu trudnoću, zbog promjene ponašanja i povećanih dojki. Tek prije otprilike par dana napipala sam joj čudne kvržice na zadnje dvije dojke (otprilike veličine 1 cm), čini se da je jedna porasla od jučer-prekjučer, po mojim pretpostavkama. Inače se ponaša normalno i ova lažna trudnoća čini se da prestaje, no, nisam posve sigurna. Je li uopće postoji šansa da štene ima tumor dojke?

Hvala unaprijed, Ivana


O: Tumor mliječne žlijezde se najčešće javlja u kuja starijih od 6 godina, najčešće u dobi oko 10-11 godina. Prema tome, mogućnost da Vaša kujica ima tumor mliječne žlijezde je minimalna, ali se ne može posve isključiti.

Problematika tumora mliječne žlijezde u kuja veoma je učestala i kvržice na mliječnoj žlijezdi ne treba olako shvatiti. Veterinarski pregled je neophodan da bi se potvrdila odnosno otklonila opasnost od tumora.

Više o tumorima u kuja možete pročitati ovdje i ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr