Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Kao i svaki pravi vlasnik kućnih ljubimaca i ja sam spremna sve učiniti kako bi im život bio ljepši, zdraviji i ugodniji. Vlasnica sam jednog malog, slatkog shar-peia, starog 5 mj. U zadnje vrijeme primjetila sam da se stalno češe u području trbuha. Sada je to već poprimilo i blago crvenkastu boju (vjerojatno od njegovog češkanja), a i primjetila sam da ima neke crne točkice u pravilnom razmaku s jedne i druge strane trbuha i da je njih sve više (podsjećaju me ko na sise ženke) pa me zanima što bi to moglo biti i kako se riješiti toga? Čula sam isto tako da oni imaju neke žlijezde koje bi trebalo istiskivati pa me zanima šta bi to trebalo biti?
Unaprijed veliko hvala i pozdrav od Martine i Grge

O: Kao i kod čovjeka, i mužjaci pasa imaju bradavice, stoga morate biti oprezni kako ne bi zamijenili bradavicu za patološko stanje, odnosno neprirodnu izraslinu ili, npr. za kožnog nametnika. Bradavice na psima sitne su, često skrivene između dlake, raspoređene paralelno duž prsa i trbuha.

Nadalje, kvržice u pasa koje se javljaju na koži ili potkožno najčešće su benigne naravi: ciste, tumori masnog tkiva, adenomi ili bradavice. No neke pasmine imaju genetsku predispoziciju prema kožnim bolestima koje spadaju u grupu novotvorevina kao što su: epitelijalne novotvorevine (papilloma, keratoacanthoma), novotvorevine u folikulima dlake (trichoepithelioma, pilomatrixoma), novotvorevine žljezdi lojnica (adenomas, epitheliomas), epidermoidne ciste, folikularne ciste, xanthoma, hygroma i mnoga druga oboljenja kože. Naravno, svaka takva otečenje tvorba trebala biti pregledana od strane veterinara.

Dijagnoza se postavlja po kliničkoj pretrazi životinje, palpacijom novonastale tvorbe, palpacijom regionalnih limfnih čvorova i biopsiji, odnosno patohistološkoj pretrazi. Pravu dijagnozu možemo ustanoviti samo biopsijom i histopatloškim pregledom, što znači da bi Vašeg ljubimca trebalo odvesti u specijaliziranu ambulantu gdje će mu se kirurški odstraniti novoizraslina i odrediti o kakvoj se promjeni radi.

Žlijezde koje spominjete su parni organ - analne vrećice. To su mirisne vrećice, koje su smještene, kao što im i samo ime kaže, s obiju strana anusa. Tekućina koja se stvara u analnim vrećicama je puna feromona i oblaže feces. Kada su pune pas se obično vuče sa stražnjim dijelom tijela po podu ili se liže ili grize oko tog područja i po stražnjim nogama. Ako su analne vrećice pune, moraju se isprazniti. Postoji više tehnika pražnjenja analnih vrećica i ponekad ih nije dovoljno istisnuti samo izvana. Sve ovisi o sadržaju, pa ako je on gust i grudast, potrebno je analne vrećice isprati s rivanolom ili nekom sličnom tekućinom. Ponekad je potrebno cijeli postupak ponoviti nekoliko puta s razmakom od tjedan dana. Ako se analne vrećice ne isprazne, a pune se redovito, može doći do njihovog apscediranja i tada je potrebna i antibiotska terapija.

Korisne sadržaje koji bi Vas mogli interesirati, a vezani za Vaš upit možete pročitati iz odgovora mojih kolegica ovdje, ovdje i ovdje.

OZNAKE: