Povratak

Laboratorijski parametri - GOT i GPT, bilirubin

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam patuljastog pinča starog dvije i pol godine. Sudeći po izgledu i ponašanju nikad nitko ne bi rekao da nešto nije u redu s njim - težak je 6 kg, lijepe i sjajne dlake, živahan i zaigran. Međutim, stanje je drugačije. Dok je bio štene, za vrijeme prvog cijepljenja veterinar mu je dao 2 cjepiva odjednom, dobio je alergijsku reakciju i skoro uginuo. Par mjeseci kasnije je dobio alergijski dermatitis. U dobi od 6 mjeseci smo saznali da ima gastritis. Tada smo ga stavili na hranu Hill's sensitive stomach. U 12. mjesecu prošle godine smo mu radili krvne pretrage i bilirubin i GPT su mu bili povišeni, a GOT u normali. Veterinar je rekao da je u pitanju jetra, te je bio na legaphytonu. Od tada ga hranimo sa Royal Caninom hepatic. U siječnju ove godine smo ponovili pretrage i tada mu je bilirubin bio na gornjoj granici, kao i GOT, a GPT u normali. Jučer smo ponovno bili na krvim pretragama. Sad su bilirubin i GPT povišeni, i to najviše do sad, a GOT je u normali. Također povremeno ima i suhi kašalj. Povremeno i povraća i to izgleda žuto-bijelo i pomalo pjenasto. Veterinar je predložio odlazak u Zagreb na Veterinarski fakultet na pretrage. Vjerujem našem veterinaru, prekrasan jedan čovjek koji stvarno daje sve od sebe po pitanju mog psa. Voljela bih da mi koliko toliko laičkim jezikom pojasnite što ovo sve znači, koje pretrage predlažete, što mislite što bi moglo biti u pitanju jer zaista ne znam kako da mu više

pomognem i užasno se osjećam. Hranimo ga hranom Royal Caninom hepatic, redovito mu stavljam Frontline i dajem Pratel.

Vanja

O: Laboratorijski parametri koje navodite, odnose se na metabolizam i funkcioniranje jetre, ali i srčanog mišića i donekle krvi.

GOT i GPT su transaminaze, unutarstanični enzimi, koji sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata i aminokiselina. U slučajevima propadanja jetrenih stanica, ovi enzimi prelaze u krv i predstavljaju kao takvi indikatore zdravstvenog stanja jetre. Osim toga, povišena im je koncentracija i kod infarkta miokarda. U slučajevima akutnih hepatitisa koncentracija ovih enzima znatno je povišena, kao i kod ciroze jetre te tumora jetre. Kod kroničnih upala jetre, vrijednosti ovih enzima mogu biti intermitentne, odnosno mogu su naći periodi sa normalnim vrijednostima, nakon kojih slijedi povišenje.

Bilirubin je pigment koji se oslobađa raspadanjem hemoglobina a normalno se izlučuje putem žuči. Konverzija hemoglobina u bilirubin vrši se u jetri i nakon toga, normalno bilirubin putem žuči odlazi u crijeva. Ukoliko se raspadne odjednom velika količina eritrocita (anemija), pojavit će se i velika količina bilirubina, zbog metaboliziranog hemoglobina iz raspadnutih eritrocita. Također, ukoliko je žučovod iz nekog razloga zatvoren, bilirubin ne može odlaziti u crijeva pa će se povisiti koncentracija u krvi. Kod oštećenja jetrenih stanica, također može biti povišen bilirubin. Samo povišenje koncentracije bilirubina ne ukazuje gdje se problem  nalazi, ali uz ostale parametre može pomoći u detekciji problema.

U svakom slučaju, mislim da je uska suradnja sa Vašim veterinarom nužna za nastavak liječenja Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr