Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim Vas savjet glede prehrane. Radi se o ženki labradora od 15 mjeseci, kastrirana je, relativno aktivana, sa HD:A, težina oko 28 kg. Oduvijek je hranjena Eukanubom, no sada bi prešli na Royal canin, ali nikako da se odlučimo koji program. Dvoumimo se između Royal canin labrador retriver, Royal canin maxi light pa možda čak i Royal canin adult giant jer mi je jedna vlasnica labradora rekla kako je njen pas dosta smršavio kad se hranio adult giant i da s tom hranom već ima mjesecima istu težinu, a nije pretjerano aktivan. Ne želim da smršavi jer ima dobru težinu, ali ne smije se udebljati, s obzirom na displaziju kukova, pa Vas molim za savjet, koji bi program bio idealan za nju? 

Također bih Vas molila da mi napišete cijene manjih pakiranja, pošto za velike već znam. Unaprijed hvala i srdačan pozdrav! Andrea

O: Labrador retriver pas je snažnog izgleda, pun energije. Inteligentni su, poslušni, društveni, privrženi, promišljeni i razumni. Dlaka im je kratka, gusta i jaka sa prilično oštrom poddlakom koja odolijeva lošem vremenu. Boje su jednobojno crna, čokoladno smeđa ili svijetložuta. Ženke su težine 25 - 31 kg, a visine grebena 54 - 56 cm. Prvi standard za labradore je napisan 1887. godine i u njemu su posebno isticali njegovu tvrdoću i vodljivost. Kao samostalna rasa bio je priznat 1905. godine.

Psi velikih pasmina pasa imaju sklonost nakupljanju prekomjerne težine i taj problem je sve više prisutan u svakodnevnom životu pasa. Smatra se da uzrok leži u činjenici da psi danas često vode relativno neaktivan život pa dolazi do većeg unosa energije u organizam nego je to potrebno. Postoje mnogi faktori koji se vežu uz nastanak problema s prekomjernom težinom: genetska predispzicija određenih pasmina (labradori) ili jednostavno individualna sklonost jedinke, zatim fiziološko stanje nakon sterilizacije uvjetuje smanjenje energetskih potreba za 30%, nedovoljna fizička aktivnost, neuravnotežena prehrana prebogata energijom.

Royal Canin Maxi Light hrana kompletna je hrana koja se preporuča za održavanje optimalne tjelesne težine, a naročito steriliziranih pasa starijih od 15 mjeseci. Energetska vrijednost hrane umanjena je za 30%, ali volumen hrane je isti. Tim konceptom prehrane osiguran je gubitak tjelesne težine bez restrikcije količine hrane, ali i održavanje postignute poželjne tjelesne težine. Visokim udjelom proteina (27%), osigurano je zadržavanje mišićnog tonusa, a zaštita zglobova dodatkom glukozamina i kondroitina.

Royal Canin Labrador Retriver kompletna je hrana za pse ove pasmine starije od 15 mjeseci. Posebne karakteristike labrador retrivera, kao što je njegovo specifično krzno i tendecija ka debljanju čini ih pasminom kojoj je potrebna posebna njega, naročito u pogledu ishrane. Visokoprobavljiva je hrana koja omogućuje zaštitu crijevne sluznice i stimulira rast korisne mikroflore. Uravnoteženog je sastava kalcija i fosfora uz dodatak glukozamina i kondroitina za zaštitu koštano-zglobnog sustava. Zahvaljujući visokom udjelu kvalitetnih proteina i reduciranoj količini masti održava se idealna tjelesna težina.

Royal Canin Giant Adult kompletna je hrana za odrasle pse težine 45 kg i više. Veličina i oblik kuglica hrane prilagođena je duljem žvakanju i sporijem unosu hrane u organizam čime se smanjuje opterećenje probavnog sustava. Hrana sadrži glukozamin hidroklorid i hondroitin sulfat tvari koje tijelo prirodno proizvodi u svrhu očuvanja zdravlja hrskavice zglobova.

Proizvođač navedenih hrana preporučuje dnevne doze s obzirom na aktivnost psa (slaba, aktivnost manje od 1h na dan te aktivnost više od 1h na dan), tako da prema aktivnostima Vašeg ljubimca prilagođavate dnevnu dozu hrane. Savjetovala bih Vam da kujicu prilikom prelaska na novu hranu izvažete te kroz minimalno dva tjedna ponovite vaganje kako bi vidjeli da li određena količina hrane odgovara njezinim potrebama. Osim navedenog, kako ne bi došlo do probavnih problema (mekana stolica, proljev i sl.) umiješavajte kroz period od 5-7 dana Eukanubu s odabranom novom hranom.

Prilikom odabira hrane treba voditi računa i o veličini kuglica hrane. Ako veličina nije prilagođena veličini psa dolazi do prebrzog konzumiranja hrane s vrlo malo žvakanja. Ovakvo hranjenje ima za posljedicu disfunkciju probavnih organa.

Mišljenja sam kako bi za Vašu ljubimicu bio dobar izbor Royal Canin Labrador retriver hrane koja je sastavom prilagođena specifičnim potrebama navedene pasmine. Kako dodajete hondroprotektore u prehranu, visokokvalitetni i lakoprobavljivi sastojci omogućiti će normalno funkcioniranje probave te zdravu kožu i dlaku.

Royal Canin Maxi light u ponudi od 4 kg je cijene 162,10 kn te 15 kg (481,40kn). Cijena Royal Canin Labrador Retriever 3 kg hrane je 148,10 kn, a 12 kg 473,30 kn. Royal Canin Adult giant u ponudi je samo od 15 kg, a cijena mu je 439,10 kn.

OZNAKE: