Povratak

Labrador retriver

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Namjeravam kupiti labradora pa bih Vas zamolio da mi pomognetei kažete nešto njima. Hvala. Vedran

O: Labrador ili kralj svih retrivera je pasmina koja potječe iz Engleske, a prema nekim podacima i iz regije St. John's u Newfoundland u Kanadi, a nastala je u 19. stoljeću. Ondje su ga nazivali malim vodenim psom, kako bi ga razlikovali od većeg newfounlandera. Jedna legenda govori da je labrador retriver rođen iz ljubavi izmedu vidre i psa St. Johna, a u prilog ove teorije se navodi osnovna karakteristika ove rase - vidrin rep.

Jedna je od najpopularnijih rasa u Velikoj britaniji, a u SAD-u i Francuskoj je pasmina broj 1. Koristi se kao lovački pas, službeni pas - u policiji za pronalaženje droge, kao pas vodič slijepih te kao kućni ljubimac.

Visina mužjaka u grebenu je 56 - 57 centimetara s odstupanjima do 61 centimetar, a visina ženki je 54 - 55 centimetara. Tjelesna masa je između 26 - 36 kilograma. Dlaka je kratka i debela s vodootpornom poddlakom, jednobojno crna, čokoladno smeđa ili svjetložuta. Dlaka nije zahtjevna, potrebno je četkanje jedanput tjedno, a za vrijeme linjanja nešto češće.

Glava je široka, sa snažnom vilicom, oči srednje veličine, smeđe ili boje lješnjaka. Uši su nisko postavljene, padaju prema glavi. Ovaj pas je skladnih proporcija, snažne građe, sa snažnim, dubokim prsnim košem.

Labradori su poslušni, inteligentni, društveni i privrženi psi. Voli vodu, dobri su plivači i lovci te tragači. Labradori se u pravilu dobro slažu s drugim psima i kućnim životinjama. U prisutnosti djece su izuzetno strpljivi i umiljati. Pravi su prijatelji čovjeka - zbog toga nisu baš pogodni psi čuvari. Ubrajaju se među najomiljenije obiteljske pse. Izuzetno je inteligentan i lako prihvaća obuku za razlicite vrste zadataka. Ne podnosi grubost. Labrador se pokazao kao izvanredan terapeut koji vraća bolesniku volju za život, pri čemu pas uspostavlja specifičan svrsishodan kontakt s oboljelima, djecom oboljelom od dječje paralize, u rehabilitacijskim ustanovama, sanatorijima, staračkim domovima pa čak i u dijagnosticke svrhe kod pogoršanja odredenih stanja bolesti, pomoći hendikepiranim osobama, u socijalizaciji.

Neki labradori naslijeđuju sklonost zdrastvenim problemima kao što su displazija kukova, displazija lakta, artroza, osteohondroza, spondiloza, atrofija retine. Jedini način da se displazija suzbije je otklanjanje i eliminacija jedinki iz reprodukcije koje imaju displaziju kukova. Svakako je potreban i oftalmološki pregled očnog fundusa, zbog atrofije retine, koja na sreću nije tako često oboljenje u labradora.

Vrlo je bitna adekvatna prehrana, kako bi se pas pravilno razvijao te prevenirale ili svele na minimum moguće zdrastvene poteškoće. Stoga Vam savjetujem jednu od premium ili superpremium hrana, a to su Alleva, Hill's, Eukanuba, Royal Canin (imaju specijalnu hranu za ovu pasminu) i Pro Plan. Ove hrane podmiruju sve nutritivne potrebe pasa u rastu i razvoju.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet Centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr