Povratak

Labrador - standardi pasmine i nasljedne bolesti / Plave oči u labradora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Već sam Vam i prije postavljala pitanja o labrador retriverima i zlatnim retriverima. Naime, sad sam se odlučila na kupnju čokoladnog labradora i jako mi se sviđaju primjerci s plavim očima. Zanimalo bi me Vaše stručno mišljenje o članku kojeg sam našla na internetu. Citiram: "Što se razlike u bojama tiče, uzgajivači, međutim, iskustveno tvrde da su crni labradori u zdravstvenom pogledu najotporniji, znatno manje podložni alergijama i dermatološkim problemima od žutih, dok čokoladni slove kao najosjetljiviji. Kod čokoladnih labradora mogu se pojaviti i primjerci s plavim očima. Njih se također isključuje iz daljnjeg uzgoja." Da li je riječ o zdravstvenim problemima ili je to isključivo u izložbene svrhe? Ines

O: Labrador je jedna od popularnijih pasmina u Velikoj Britaniji, a u SAD-u i Francuskoj je pasmina broj 1. Koristi se kao lovački pas, službeni pas - u policiji za pronalaženje droge, kao pas vodič slijepih te kao kućni ljubimac.

Visina mužjaka u grebenu je 56 - 57 centimetara s odstupanjima do 61 centimetar, a visina ženki je 54 - 55 centimetara. Tjelesna masa je između 26 - 36 kilograma. Dlaka je kratka i debela s vodootpornom poddlakom, jednobojno crna, čokoladno smeđa ili svjetložuta. Dlaka nije zahtjevna, potrebno je četkanje jedanput tjedno, a za vrijeme linjanja nešto češće.

Neki labradori naslijeđuju sklonost zdrastvenim problemima, kao što su displazija kukova, displazija lakta, artroza, osteohondroza, spondiloza, atrofija retine. Jedini način da se displazija suzbije je otklanjanje i eliminacija jedinki iz reprodukcije koje imaju displaziju kukova. Svakako je potreban i oftalmološki pregled očnog fundusa, zbog atrofije retine, koja, na sreću, nije tako često oboljenje u labradora.

Iako rijetko, kod čokoladnih labradora se mogu pojaviti primjerci s plavim očima. Također, kod određenog tipa labradora, kojeg uzgajivači definiraju kao srebrni labrador (a nisu priznati od strane kinoloških organizacija), mogu se češće pojaviti odrasli primjerci s očima plave boje ili boje jantara. Plave oči su posljedica resesivnih gena nasljeđenih od majke i oca. Međutim, kako standardi svjetskih kinoloških organizacija FCI (Fédération Cynologique Internationale) i AKC (American Kennel Club), propisuju da su oči srednje veličine, smeđe ili boje lješnjaka (što tamnije to bolje), takvi psi na izložbama lošije prolaze, odnosno, nisu prihvatljivi.

Do danas, znanstveni dokazi nisu potkrijepili povezanost čokoladnih labradora s plavim očima i prije navedenih nasljednih bolesti u nekom većem postotku od uobičajnog, odnosno, od ostalih kombinacija labradora.

Više o samim standardima ove pasmine, kao i razlozima za njih, možete potražiti i od kinoloških sudaca unutar Kinološkog saveza u Zagrebu, Ilica 60.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr